Portugalský prezident: Coelhova stredopravicová vláda bude vládnuť ako menšinová

    0
    Portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva (Autor: SITA)

    Prezident svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že nemôže dať moc do rúk vláde, ktorá je proti členstvu Portugalska v medzinárodných štruktúrach, ako sú Európska únia a eurozóna, hoci socialisti povedali, že by finančné pravidlá eurozóny rešpektovali.

    “Mimo EÚ a eurozónu by bola budúcnosť Portugalska katastrofická,” citovala Cavaca Silvu tlačová agentúra AP.

    Koalícia Sociálnodemokratickej strany a Ľudovej strany, ktorá počas uplynulých štyroch rokov presadila neobľúbené úsporné opatrenia, má 10 dní na zostavenie novej vlády. Potom bude potrebovať získať súhlas parlamentu pre svoj štvorročný program, stredoľavicové strany však už vyhlásili, že jej tento súhlas nedajú.

    Konzervatívna aliancia Portugalsko napred (PaF) získala vo voľbách zo 4. októbra 38,4 percenta hlasov a chce vládnuť ako menšinová vláda. Očakáva sa, že Pedro Passos Coelho bude pokračovať vo funkcii premiéra.

    V 230-člennom parlamente však získali viac ako polovicu (122) kresiel stredoľavicové strany na čele s umiernenou opozičnou Socialistickou stranou (PS) Antónia Costu. Aliancia týchto strán, ktorá zahŕňa aj komunistickú stranu a radikálny Ľavicový blok, varovala, že v priebehu niekoľkých dní vládu zvrhne a ujme sa moci sama.

    Menšinovým vládam sa v Portugalsku vo všeobecnosti nedarí – od roku 1974, keď sa krajina vrátila k demokracii, nezostala žiadna pri moci celé funkčné obdobie.

    - Reklama -