Mečiar, to bolo absurdné. František Mikloško o svojej minulosti, živote disidentov, ale aj o tom, prečo sa nestal prezidentom

    0
    František Mikloško, bývalý predseda SNR (Autor: Jozef Hübel)

    Vždy dával prednosť duchovným hodnotám pred materiálnymi statkami. Vždy bol priateľom cirkvi. Preslávil sa ako večný starý mládenec, no už osem rokov je šťastne ženatý. Napriek tomu televízor dodnes nemá a mobil používa takmer výhradne na bezplatnú komunikáciu s manželkou. Bol pri zakladaní KDH, no súčasnému predsedovi nevie prísť na meno. Dva razy chcel byť prezidentom tejto krajiny, no zrejme to nebolo vo vhodnom čase a vo vhodnej konkurencii iných kandidátov. Napriek tomu prežil v slovenskom parlamente nezabudnuteľných 20 rokov, dokonca aj ako jeho predseda, a zostal dodnes jedinečný a zapamätateľný.

    František Mikloško si na dávne časy v komunistickom režime spomína takto: “Bol som nepriateľská osoba, teda vtedy ŠtB čakala, aby takého človeka už mohla chytiť a zatknúť. Takto som bol zaregistrovaný, mal som tzv. signálny zväzok a neskôr som sa dozvedel, že v roku 1989 ŠtB pripravila zoznam vyše 50 ľudí z celého Československa, ktorí mali byť zatknutí. Čítal som správu niekoho vysokopostaveného z Prahy, prečo niektorých ešte nezatkli. Vtedy už bol zatknutý Havel či Čarnogurský a bola tam otázka, prečo ešte nie som zatknutý aj ja, Eva Kanturková a iní. Odpoveď bola, že čaká sa na príležitosť. No do toho prišiel 17. november a zrejme ma to tesne minulo,” spomína si na prelomový medzník v našich dejinách bývalý disident František Mikloško, ktorý v dvoch častiach rozhovoru najprv priblíži doteraz nepoznané pozadie predrevolučných a porevolučných rokov a zhodnotí tiež našu súčasnú politickú realitu, ako aj to, prečo sa nestal nikdy slovenským prezidentom.  

    - Reklama -