Putin, pre tvoju účasť v Sýrii ťa čakajú vážne problémy. Väčšina ruských moslimov totiž nenávidí Asada

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Autor: SITA)

    „Asad je bezcitný vrah. Je to hanba, že Kremeľ podporuje jeho krvavý režim,“ kritizuje ruské vojenské angažmán v Sýrii pravidelný návštevník najväčšej moskovskej mešity Ruslan. Dvadsaťročný Arslan s dlhými fúzmi, ktorý práve prichádza na večernú modlitbu, si však myslí pravý opak. „Je správne, že Rusko sa snaží pomôcť Asadovmu režimu v boji proti Islamskému štátu a ďalším teroristom. Ja osobne som vlastne nepočul nič o tom, že by súčasný režim v Sýrii nejakým spôsobom porušoval ľudské práva,“ tvrdí Arslan. Podľa amerického magazínu je ťažké určiť, čo si myslí o ruských útokoch väčšina z približne dvadsiatich miliónov moslimov, ktorí žijú v Rusku a tvoria asi 14 percent ruskej populácie. „Je však zrejmé, že tento krok je nebezpečný. Z historického hľadiska bol islam v Rusku častým zdrojom konfrontácií, či už išlo o povstanie moslimov v 19. storočí, alebo vojnu v Čečensku pred pár rokmi.“

    Newsweek podotkol, že na rozdiel od príslušníka sekty alawitov Asada patrí väčšina ruských moslimov k sunnitom. To majú spoločné s opozičnými silami, ktoré bojujú proti sýrskemu prezidentovi. „Niektorí z nich môžu Putinovi tlieskať za to, že sa chopil iniciatívy, ale na druhej strane zase hrozí vzplanutie vášní medzi väčšinovými ruskými sunnitmi,“ uviedol americký magazín. Kremeľ je koniec-koncov veľmi podozrievavý voči medzinárodným moslimským organizáciám, čo sa ukázalo najmä v horúčkovitej atmosfére, ktorá predchádzala zimným olympijským hrám v Soči pred tromi rokmi. „V tom čase bol pre nich každý, koho nemali úplne pod kontrolou, extrémista,“ povedal šéf Národnej organizácie ruských moslimov Harun Sidorov.

    Ruský odborník na islam z think tanku Carnegie Moscow Center Alexey Malashenko odhaduje, že s Islamským štátom môže sympatizovať až pol milióna ruských moslimov. „To sú ľudia, ktorí chcú budovať štát založený na princípoch islamu. Mnohí z nich tvrdia, že ISIS bojuje za sociálny zmier a spravodlivú spoločnosť. Iným zasa imponuje, že Islamský štát bojuje proti Západu,“ konštatuje Malashenko. ISIS šíri svoju propagandu v Rusku prostredníctvom časopisu Istok a televízneho kanálu Furat Media. „Podľa prezidenta Putina bojuje ISIS bok po boku s 5 000 až 7 000 moslimami z bývalých sovietskych republík, pričom väčšina z nich pochádza z Čečenska. Islamistické milície zo severného Kaukazu sľúbili na začiatku tohto roka vernosť vodcovi ISIS Abu Bakr al-Baghdadimu. V reakcii na to vyzval čečenský vodca Kadyrov Putina, aby poslal svojich bojovníkov zničiť ISIS,“ poznamenal Newsweek.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Zatiaľ to však nevyzerá tak, že by sa ruskí moslimovia chystali svoje nesúhlasné názory prejaviť na verejných demonštráciách. Podľa vládnych kritikov to neznamená ich tichý súhlas s ruskou zahraničnou politikou v Sýrii, ale ide o obavy pred možnými represiami, ktoré sa údajne v menšej miere uplatňujú počas celého obdobia Putinovej vlády. „Na druhej strane, lojálni moslimskí vodcovia už Kremľu ponúkli, že Putina podporia, a svojich súkmeňovcov vyzvali, aby účasť Ruska v konflikte nepolitizovali. Jediný nesúhlasný názor z radov moslimských predákov zatiaľ vyslovil predseda Duchovnej rady moslimov mufti Nafigulla Aširov, ktorý pre ruskú odnož BBC na začiatku októbra povedal, že žiadna cudzia mocnosť by nemala zasahovať do sýrskej občianskej vojny. Aširov je však považovaný za radikála a v roku 2001 nadšene podporoval Taliban. V poslednom čase sa už k ruským náletom nevyjadruje a na našu otázku odpovedal stručne v tom zmysle, že nemá vôbec žiadny názor,“ píše Newsweek.

    Islamský štát aj jedna z vetiev al-Káidy an-Nusra už vyzvali moslimov, aby započali džihád, čiže svätú vojnu, proti Rusku. „Je možné, že bojovníci zo severného Kaukazu tieto výzvy vyslyšia. Rozhodne sú schopní zorganizovať bombové útoky v Moskve a ďalších veľkých mestách,“ cituje Newsweek editora jedného čečenského nezávislého internetového denníka Gregorija Švedova a dodáva, že protiteroristická jednotka zasahovala v Moskve už pred niekoľkými dňami a zadržala 12 ľudí, ktorí vraj plánovali bombový útok v mestskej hromadnej doprave. Podľa úradov bol minimálne jeden z podozrivých, pôvodom Čečenec, vycvičený v tábore ISIS. „Aj keď v Rusku nedošlo za posledné štyri roky k žiadnemu teroristickému útoku, za 15 rokov Putinovej vlády zahynulo z týchto príčin viac ako 3 000 Rusov,“ uviedol Newsweek.

    - Reklama -