Vojvodinskí Slováci prežívajú nočnú moru. Bitky a vydieranie politickou mafiou

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Wikipedia)

    Kovačica je multietnickým mestečkom a centrom slovenskej kultúry vo Vojvodine. Okrem Slovákov a Srbov v meste žije aj početná maďarská komunita. V roku 2012 sa uskutočnili v Srbsku celorepublikové, regionálne aj lokálne voľby. Tie na úrovni republiky vyhrala Srbská progresívna strana (Srpska Napredna Stranka – SNS) s premiérom Aleksandrom Vučićom, pričom voľby vo Vojvodine vyhrala koalícia Demokratickej strany a LSV. Občania Kovačice si zvolili Demokratickú stranu a stranu LSV, ktoré zastupujú z veľkej časti Slováci. Tie spoločne získali 19 z 39 poslaneckých miest. SNS iba sedem. Ostatné mandáty obsadili ďalšie strany.

    Mafiánske praktiky

    „Máme 12 odbornikov (poslancov) slovenskej národnosti a osem inej národnosti v okrese Kovačica, ktorých teraz Srpska Napredna Stranka (SNS) tlačí k prestúpeniu k nim, aby získala väčšinu hlasov v okrese,“ napísali predstavitelia slovenskej komunity pre Topky.sk. Miestni Slováci tvrdia, že SNS používa mafiánske praktiky a vydiera poslancov, že ak nezmenia stranu, prídu o prácu. „U jedného z našich poslancov sedeli 10 hodín doma a nechceli odísť, kým nepodpísal a nepristúpil na ich podmienky a neprešiel k nim. Telefónujú nám a píšu výhražné sms a ak im nič neodpíšeme alebo nezdvíhame telefóny, tak za nami prídu znovu buď do práce, alebo domov,” opísali Slováci svoje nepríjemné zážitky pre Topky.sk. Dôkazom ich tvrdenia je video natočené včera nadránom.

    Aký otec, taký syn

    Na zverejnenom videu je vidieť ako predseda miestnej pobočky SNS Zoran Savanov spoločne so svojim synom Stefanom začne napádať ľudí sediacich okolo stola, medzi ktorými boli aj Slováci. Stefan škrtí syna tamojšieho predsedu zastupiteľstva Jána Puškara, ktorý celý incident nahral na video. Savanov údajne fyzicky napadol aj Puškárovu priateľku, recepčnú v hoteli, ktorú museli ošetriť na pohotovosti.

    Dôvodom útoku na Puškara malo byť, že jeho otec neprešiel do SNS. Tým by spreneveril vôľu Slovákov žijúcich v Kovačici, ktorí nám dávali svoje hlasy, uviedli slovenskí zástupcovia pre Topky.sk.

    „To, čo sa stalo, bolo na pomedzí krčmovej bitky a politického boja,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk Slovák z Vojvodiny.

    Slováci sa boja a majú prečo

    Savanovci sú v Kovačici známa firma. Srbské médiá sa o nich začali viac zaujímať v roku 2012, po tom, ako bolo zverejnené video, na ktorom vidieť, ako Stefan Savanov priviaže človeka za auto a ťahá ho holého po ceste. Brutálne zaobchádzanie zo strany Savanova trvalo tri hodiny, pričom polícia nijako výrazne nezakročila a Savanov sa dočkal skorého prepustenia. Mnohí sa obávajú, že inak tomu nebude ani teraz. „Pokiaľ trvá nátlak a zastrašovanie zástupcov Kovačice, SNS sa môže dostať k moci napriek tomu, že získala vo voľbách iba sedem mandátov… Túžba SNS dostať sa k moci nerešpektuje žiadne zákony, políciu či súdnictvo,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení Demokratickej strany.

    Dôvody na obavy sa v posledných dňoch ešte zvýšili. “O pár dní, 29. októbra 2015 má byť zhromaždenie, kde chcú odvolať z funkcie všetkých našich slovenských odbornikov (poslancov) a tieto dni budú na nás ešte viac tlačiť, bojíme sa pomaly vyjsť z domu,” informovali Topky.sk Slováci, ktorí sa už obrátili o pomoc aj na našu ambasádu v Belehrade a dúfajú, že medializáciou tohto nebezpečného konfliktu sa im podarí niečo zmeniť. Nechcú sa nechať utláčať a čeliť vyhrážkam, aby sa odsťahovali.

     

    - Reklama -