V USA nie sú dve, ale len jedna strana – strana biznisu. Bush robil to isté, čo Hitler. Hovorí kanadský právnik, ktorý súdi svetových zločincov a vyhrážala sa mu CIA

    0
    Biely dom, sídlo a pracovisko prezidenta Spojených štátov amerických, Washington D.C. (Autor: SITA)

    “Spojené štáty americké už dávno nie sú demokraciou, ale ide o vládu oligarchie. Je vedená niekoľkými nadnárodnými korporáciami. Keď prezident Dwight Eisenhower odchádzal z úradu, vyhlásil, že by sme mali byť obozretní, pretože budeme stále viac kontrolovaní vojensko-priemyselnými skupinami. A to sa stalo. Dnes už v USA nie sú dve strany, ale iba jedna. Nazval by som ju stranou biznisu, pretože pracuje v záujme biznismenov,” začína rozprávať právnik Christopher Black, ktorý pochádza z kanadského Toronta, ale pre prácu lieta po celom svete.

    Bush ako Hitler

    Black pri kritike straníckeho systému USA hovorí veľmi priamo: “Demokrati, ktorí hovoria, že sú naľavo, sú vlastne tiež, hoci v slabšom slova zmysle, chlapíci pre biznis. O tom, že v USA existuje jediná biznis strana, sa vážne hovorí v univerzitných mestečkách i na rôznych konferenciách. Demokrati hrajú opozíciu len naoko, inak majú s konzervatívcami úplne rovnaké záujmy. Pre pracujúcich ľudí nerobia vôbec nič.

    Právnik hlavne krúti hlavou nad správaním amerických elít v súvislosti s medzinárodným právom. “Existujú princípy medzinárodného práva. Sú ale len na papieri. Aké to je právo, keď je neustále porušované? Napríklad v Česku je vláda, ktorá kontroluje krajinu, a parlament, ktorý prijíma zákony. Polícia, ktorá ich presadzuje, a súdy, ktoré trestajú ľudí, ktorí ich porušujú. V medzinárodnom meradle to tak nie je. Nemáme svetovú vládu, svetovú políciu a tak ďalej. Máme OSN, ktorá by mohla niečo podobné predstavovať, ale je na smiech. Veď nerozhoduje skoro vôbec o ničom. Od tých čias, keď ju v roku 1945 založili, ju USA zneužívajú na manipuláciu. USA síce s medzinárodným právom stále operujú, ale tiež ho stále porušujú a ignorujú. A nie je sila, ktorá by im v tom zabránila. Bushova intervencia v Iraku bola obyčajným aktom agresie. To robil aj Hitler,” myslí si.

    Kanadský právnik Christopher Black

    Kanadský právnik Christopher Black. Foto: Jan Rychetský


    Pozor na zmluvy s USA

    V súvislosti s Transatlantickým obchodným a investičným partnerstvom (TTIP), začne Európsku úniu varovať: “Chcú len do Európy preniesť svoj systém, o ktorom sme už hovorili. Ide o to, aby sa ´starý kontinent´ dostal pod kontrolu amerických korporácií. Keď bude chcieť napríklad vláda udržať na niektorých školách bezplatné vzdelanie, tak sa jej to nedovolí, pretože USA budú chcieť, aby sa rozvíjalo súkromné školstvo, ktoré zarába.”

    Ako príklad podobného podmanenia uvádza rodnú Kanadu: “U nás po druhej svetovej vojne začali dominovať americké banky a nadnárodné korporácie s centrálou v USA. Postupne si Kanadu podmanili, takže aj našu vládu kontrolujú korporácie. Preto kanadskí vojaci pomáhali s útokmi na územiach v bývalej Juhoslávii, preto sú v rámci NATO posielaní k hraniciam Ukrajiny a Ruska. Pritom v našom zákone sa píše, že kanadská armáda môže byť poslaná iba na misie schválené OSN.” Christopher Black sa posledných pätnásť rokov venuje práci v Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu v Haagu a v Medzinárodnom trestnom tribunáli pre zločiny spáchané v Rwande a Tanzánii. Jasne hovorí, že väčšina týchto procesov je politicky motivovaná.

    Putin nie je Jeľcin

    Od roku 1945 bolo mnoho vojen, v ktorých sa USA snažili presadzovať svoje záujmy. Vietnam, Kórea, konflikty v Latinskej Amerike a tak ďalej. “Boli to strašné vojny, kde zomreli milióny ľudí a napáchalo sa mnoho škôd. Všetky tie vojny USA z dlhodobejšieho hľadiska prehrali. Skaza ZSSR znamenala, že mohli povedať, že ekonomický systém USA je najlepší na svete. Mohli deklarovať, že sú najsilnejší, takže si môžu robiť, čo sa im zachce. Jeľcin bol ich hračkou, Rusko bolo v chaose. Potom nastúpil do vlády v Rusku nacionalistický režim Vladimíra Putina a tamojšia situácia sa skonsolidovala. Rusko sa chce opäť vrátiť na výslnie svetovej politiky a to je pre USA nevýhodné. Preto boli Nemeckom a Veľkou Britániou, ktorí podporujú USA, zámerne zaranžované nepokoje na Ukrajine. Američania totiž chcú rozvrátiť Rusko,” podotýka.

    USA vraj strácajú svoju politickú i ekonomickú silu, a tak okolo seba kopú ako poranené zviera. “Hospodárska a ekonomická sila sa v globalizovanom svete presúva do Číny. V USA sa stále tlačia nové peniaze, ktoré sú ale len potlačeným papierom. Pre USA a zvyšok sveta je veľmi prekvapujúce zistenie, že čínski komunisti vybudovali najlepší kapitalistický systém na svete. Je to síce irónia, ale zároveň pravda. USA stratili časť svojej dominancie v Južnej Amerike a nedarí sa im ani v boji proti terorizmu, pretože pri Islamskom štáte ruskí vojaci ukazujú, že keď sa chce, tak to ide,” pokračuje.

    Vyhrážky z CIA

    Black sa netají, že je kanadský komunista. “Bol som členom grémia Komunistickej strany Kanady, ale teraz v nej veľmi aktívny nie som. Mám prácu v Afrike a Európe. Pochádzam z Anglicka, z pracujúcej triedy. Odtiaľ sme sa odsťahovali, keď som mal desať rokov, pretože otec si našiel prácu za oceánom. Aby ste ma pochopili, neprekáža mi, že ľudia zarábajú peniaze a stávajú sa z nich milionári. To je v poriadku. Prekáža mi však žiť v systéme, v ktorom pár rodín ovláda väčšinu svetového bohatstva a zvyšok dostáva za svoju ťažkú prácu minimum. Keby sa naši politici starali aj o naše záujmy, asi by som taký naštvaný nebol, ale oni to nerobia,” podotýka.

    Vzhľadom na svoje názory, ktoré slobodne hovorí po svete, sa mu niekoľkokrát vyhrážali. Pri väčšine trestných tribunálov sú prítomní agenti Ústrednej spravodajskej služby USA (CIA). V roku 2008 som napríklad sedel s kamarátom v bare a prisadol si k nám jeden vysoký štátny úradník. Úplne otvorene začal hovoriť o tom, že bojoval v Iraku, potom bol v administratíve NATO a potom v CIA. Bolo mi čudné, prečo mi to hovorí. ´Ľudia ako my stoja okolo kruhu smrti. Avšak vy už stojíte na tej kružnici. Mal by ste sa držať späť´, vyhlásil. Niečo podobné sa mi potom stalo ešte niekoľkokrát,rozpráva a dodáva: Veľa ľudí si myslí, že som paranoidný. Mňa to ale naozaj znervózňuje. Svoje názory však nezmením, pôjdem ďalej svojou cestou. Keby človeka takto umlčali, tak zvíťazia, čo nechcem!

    - Reklama -