Roman Bednár: Sociálne médiá sú najsilnejšou drogou ľudstva a najväčšou pascou slobody indivídua – 1. časť

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Táto novodobá digitálno-technologická droga je pre našu doba zaiste aj nesmierne dôležitá, lebo spôsobila podstatne väčšiu revolúciu, ako bola kopernikánska alebo hoci aj newtonovská revolúcia. Ovplynila takmer všetko, čo sa nás bytostne dotýka: Zamestnanie, vzťahy, sociálne kontakty, …..a dokonca aj hlboké štruktúry našej osobnej identity. 

Práve preto je to veľmi chúlostivá záležitosť naučiť sa s ňou veľmi racionálne zaobchádzať – lebo je to dvojsečná zbraň: Má aj dôležité a pozitívne aspekty, na druhej strane však aj nesmierne negatívne a vyslovene škodlivé. Okrem iného nás môže urobiť aj psychicky chorými indivíduami.

Medzičasom vzniklo aj nové vedecké odvetvie – informačná filozofia.

Veľké koncerny, ktoré sú celosvetovými digitálnymi vladcami-cisármi, sa už dávno stali absolútne bezohľadnými žravými „chobotnicami“, ktoré do svojich všemocných chápadiel zberajú žiadostivo akékoľvek informačné dáta.

Je to osobnou katastrofou každého človeka, ak digitálne drogy užíva bez toho, aby si uvedomil obrovské nebezpečie, do ktorého sa sám vydáva. 

Vo všeobecnosti sa každý z nás cíti ohrozený, ak niekto cudzí prenikne do jeho súkromnej sféry, ktorou sú napríklad aj jeho privátne priestory. Ale bez rozmýšľania nespočetne mnohí z nás odovzdajú tejto chobotnici aj svoje najprivátnejšie informácie, ktoré v inom prípade neprezradia ani najlepšiemu priateľovi. To je naivné, absolútne neopatrné konanie. 

Akoby to bol trvalý skrat takého mozgu.

Napríklad o Nemcoch bolo vždy známe, že nie sú veľmi zdieľaví v oblasti ich súkromných záležitostí. To však je už len minulosť. Je len ťažko pochopiteľným a vysvetliteľným paradoxom, prečo tak ochotne a nadšene zveríme dokonalému špiónovi Facebooku, akékoľvek, aj tie najintímnejšie tajomstvá nášho mozgu i nášho tela.

Nikdy som nekomunikoval s Facebookom a dokonca – ako veľmi frekventovaný publicista – nemám a nemal som nikdy ani vlastný mobil. To je ďalší extrémny špión, ktorý ľudí kontroluje a špiónuje na každom kroku. Na veľmi diskrétnu komunikáciu používam špeciálne  metódy, ktoré po mne nezanechajú nijakú stopu.  A rovnako som pre takýto druh komunikácie dosiahnuteľný len ich prostredníctvom.

pokračovanie nasleduje

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -