Čo všetko môže kvótofóbne Slovensko piatou žalobou na Súdnom dvore v Luxemburgu vyriešiť? Fico vám to vysvetlí

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    „Dnes som sa informoval na stav u ministra spravodlivosti, ktorý potvrdil, že zainteresované rezorty poslali rezortu spravodlivosti všetky potrebné podklady,“ povedal Fico. Ako dodal, právny zástupca SR pred európskymi súdmi začína túto žalobu pripravovať dnes. „Bude podaná tak, aby neuplynula lehota,“ potvrdil premiér s tým, že Slovensko nemá žiaden dôvod meniť stanovisko.

    Fico však nepotvrdil, či žalobu pre hlasovanie o kvótach chce podať aj Maďarsko. „Nechceme vytvárať tlak na ďalšie krajiny, Maďarsko je suverénna krajina,“ povedal premiér s tým, že vie však o iných štátoch, ktoré ešte stále uvažujú, aké právne kroky môžu urobiť. „Žalobu nepodávame proti migrantom alebo proti solidarite. Žalobu podávame, lebo si myslíme, že je nesprávne, ak sa väčšinovým hlasovaním rozhoduje o tak citlivej téme,“ podčiarkol. „Sme toho názoru, že žaloba môže mať veľký význam, pretože môže mnohé otázky vzťahu medzi suverénnymi štátmi, Európskou úniou, ale aj pokiaľ ide o spôsoby hlasovania, vyriešiť,“ uzavrel Fico.

    Podanie žaloby na Súdny dvor v Luxemburgu predseda vlády oznámil deň po tom, čo ministri vnútra väčšinovým hlasovaním odsúhlasili prerozdelenie migrantov. Tí tento krok aj napriek nesúhlasu Slovenska, Česka, Maďarska, Rumunska schváli v utorok 22. septembra. Podľa Fica toto rozhodnutie nemôže fungovať a odmieta ho zaviesť do praxe. Premiér v stredu 23. septembra uviedol, že si je vedomý, že sa vystavujeme procesu infringement (porušenie nariadenia, zákona, dohody – pozn. SITA). Zároveň upozornil na to, že je tu vážny rozpor v principiálnej otázke o fungovaní EÚ a o tom, či je možné prijímať takéto rozhodnutia diktátom väčšiny.

    Každý členský štát má právo napadnúť žalobou právny akt EÚ, o ktorom sa domnieva, že z hmotného alebo procesného hľadiska porušuje právo EÚ, vysvetlila vtedy pre agentúru SITA zástupkyňa SR pred súdmi EÚ Beatrix Ricziová. Slovensko podá žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu podľa čl. 263 Zmluvy o fungovaní EÚ. Slovensko už takto podalo štyri žaloby. Členské štáty bežne podávajú žaloby proti právnym aktom inštitúcie EÚ, ide o bežný postup, dodala.


     

    - Reklama -