Moldavský expremiér má na krku spreneveru za miliardu dolárov. Ľudia žiadajú predčasné voľby

    0

    Na protest proti krádeži enormného množstva finančných prostriedkov z moldavského bankového systému sa v do ulíc vydali tisícky ľudí. Filata zatkla priamo v parlamente protikorupčná jednotka, ktorá sa zameriava na odhaľovanie finančnej kriminality v štátnej správe. Východ z parlamentu zablokovali účastníci protivládnych protestov, ktorí chceli zatknutému expremiérovi zabrániť v odchode z budovy. Filata predviedli na formálny výsluch. Vo väzbe ho môžu zadržiavať 72 hodín, počas ktorých musí súd rozhodnúť o jeho vzatí do väzby alebo prepustení.

    Bývalý moldavský premiér odmieta obvinenia, že by bol napojený na obrovskú spreneveru financií, ktorá poškodila ekonomiku najchudobnejšej krajiny Európy. V hlavnom meste Kišineve protestovali proti miliardovej krádeži tisícky ľudí, ktorí požadovali rezignáciu vlády a vypísanie predčasných volieb.

    Expremiér Vlad Filat prišiel s obvineniami aj o poslaneckú imunitu. O jej okamžité odobranie požiadala poslancov moldavská prokuratúra. „Máme nezvratné dôkazy, že Filat bol ako premiér priamo zapojený vo vyňatí peňazí z bankového systému,“ uviedol generálny prokurátor Moldavska Corneliu Gurin vo výzve parlamentu. Poslanci nemali s odobratím imunity expremiérovi problém. Hlasovanie prešlo hladko. Za prijatie návrhu na zbavenie imunity hlasovalo 79 z 99 poslancov.

    Vlani v novembri sa jedna z troch najväčších bánk v Moldavsku ocitla v nútenej správe, keď bola vládou označená ako insolventná. Jedna miliarda dolárov z tejto banky unikla vďaka najrôznejším finančným machináciám, do ktorých bol podľa vyšetrovania zapojený aj vyššie menovaný expremiér Filat. Post predsedu vlády zastával v rokoch 2009 až 2013 a jeho domovská Liberálna demokratická strana Moldavska tvrdí, že je nevinný. „Toto je len lacný trik. Môžem pred súdom dokázať, že som nevinný,“ uviedol pre agentúru Reuters Vlad Filat.

    - Reklama -