Pellegrini so švajčiarskym kolegom hovorili o školstve a kvótach

    0
    Predseda Národnej rady Spolkového zhromaždenia Švajčiarskej konfederácie Stéphane Rossini a predseda NR SR Peter Pellegrini (Autor: SITA)

    „Poďakoval som sa za podporu švajčiarskeho finančného mechanizmu, z ktorého malo Slovensko česť čerpať nemalé finančné prostriedky. Ako bývalý minister školstva oceňujem program pomoci pre vedu a výskum. Veľmi si vážime spoluprácu v oblasti duálneho vzdelávania,“ povedal po stretnutí na Bratislavskom hrade Pellegrini. Na večeri chce predseda parlamentu hovoriť so švajčiarskymi podnikateľmi o ďalších možných investíciách na Slovensku. Švajčiarsko je dnes 12. najväčším investorom v SR.

    Pellegrini informoval švajčiarskeho kolegu o postoji slovenskej vlády a parlamentu k zavedeniu kvót pre migrantov, ktoré Slovensko odmieta. Predseda NR SR rešpektuje postoj švajčiarskej strany, ktorá so zavedením kvót súhlasí, keďže Švajčiarsko by sa mohlo stať cieľovou krajinou pre desaťtisíce utečencov, v rámci kvót ich musia prijať 1 500.

    Rossini historicky prvú návštevu predsedu švajčiarskeho parlamentu na Slovensku vníma ako signál na posilnenie priateľstva oboch krajín a rozvoja ďalšej spolupráce či už v hospodárskej oblasti, alebo v oblasti vedy a výskumu či školstva. Pellegrinimu zároveň vysvetľoval postoj Švajčiarska k výsledkom minuloročného referenda, ktoré určuje kvóty pre ľudí z krajín Európskej únie, ak by chceli žiť vo Švajčiarsku. „Potrebujeme, aby krajiny Európskej únie pochopili náš postoj. Slovensko je dôležitou krajinou, pretože na budúci rok prevezme predsedníctvo v EÚ,“ konštatoval. Predseda švajčiarskeho parlamentu pripomenul, že Švajčiarsko nie je členom EÚ, ale je plne integrované do vzťahov únie. Referendum o príchode cudzincov do Švajčiarska podľa neho zakladá novú fázu pre úpravu národnej politiky a aj vzťahov s Úniou.

    Rozvoj spolupráce oboch štátov by podľa Pellegriniho a Rossiniho mala podporiť aj historicky prvá návšteva švajčiarskeho prezidenta na Slovensku, ktorá sa čaká na jar budúceho roku. Rossini tu vidí možnosť na rozvoj konkrétnych projektov, keďže švajčiarsky prezident je zároveň ministrom hospodárstva a školstva.

    - Reklama -