Rozprávate ako pred druhou svetovou vojnou, noviny píšu ako denníky NSDAP. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva vyjadril svoje zhnusenie nad debatou o utečencoch

    0
    Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zeid Ra’ad al-Hussein (Autor: SITA)

    Na poslednom kongrese pred začiatkom druhej svetovej vojny sa hovorilo rovnako, ako rozprávajú politici Veľkej Británie a mnohých ďalších európskych krajín dnes, podotkol Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zeid Ra’ad al-Hussein. Európsky prístup k riešeniu migračnej krízy opísal ako zarážajúci a amnestický. Neukázal pritom na konkrétnych politikov, ale kritizoval napríklad vyjadrenia britského premiéra Davida Camerona, ktorý utečencov označil za „roj ľudí“.

    Al-Hussein tvrdí, že súčasná verejná debata pripomína v mnohých ohľadoch konferenciu vo francúzskej obci Évian-les-Bains v roku 1938. Vtedy sa zišli predstavitelia tridsiatich dvoch krajín s cieľom vyriešiť migráciu Židov, za ktorou stálo vtedajšie Nemecko. Hoci účastníci tejto konferencie vyjadrili svoje sympatie k Židom a kritizovali Nemecko, našli si aj veľa výhovoriek, prečo práve oni nemôžu prijať židovských migrantov. Ako hlavný dôvod uviedli fakt, že Židia sa stanú ekonomickou záťažou a destabilizujú spoločnosť. „Ich neochota, dodal Zeid, pomohla Hitlerovi dôjsť k záveru, že vyhladenie je možná alternatíva deportácie,“ píše The Guardian.

    „Je to len politický problém, ktorý nafukujú tí, ktorí svoje počínanie ospravedlňujú výhovorkou, že aj tá najmenšia komunita ľudí predstavuje hrozbu pre národnú čistotu ich štátu,“ vysvetlil al-Hussein s tým, že väčšinou ide týmto ľuďom o získanie politických bodov. „Keď sa pozriete do histórie na konferenciu v Éviane a prečítate si medzivládne diskusie, zistíte, že tam padli slová, ktoré sa veľmi podobajú výrokom, aké počujeme dnes,“ pokračoval komisár.

    „Austrálsky delegát vtedy skutočne povedal, že keby Austrália prijala veľký počet európskych Židov, prijala by tak aj európske rasové problémy,“ uviedol al-Hussein. Dodal, že predvídať budúcnosť síce nemôžeme, ale v takejto situácii sme už boli. Nie je to vraj ani tak dávno, aby sme na to úplne zabudli, pretože vieme, čo potom nasledovalo.

    Aj keď al-Hussein pochválil rozhodnutie britskej vlády prijať do roku 2020 spolu 20 000 sýrskych utečencov, podľa jeho slov to zďaleka nestačí. Podľa návrhu, ktorý predložil osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva migrantov François Crépeau, by mali bohaté európske krajiny prijať až milión utečencov v priebehu nasledujúcich piatich rokov. Al-Hussein pripomenul, že zatiaľ čo európski politici podľahli „xenofóbii a v niektorých prípadoch otvorenému rasizmu“, Jordánsko, odkiaľ pochádza, prijalo už viac ako 650 000 utečencov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Človek si kladie otázku, čo sa Európe stalo. Prečo všetci zabudli? Prečo sa nepoučia zo svojich skúseností? Veď vedia, že po tejto ceste už išli, a keď sa rozhodnú v nej pokračovať, bude to veľmi nešťastná cesta,“ uvažuje al-Hussein.

    Okrem toho sa kriticky vyjadril na adresu britskej vlády, ktorá nedávno navrhla, že by Británia mala „hodiť cez palubu“ Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd a brať vlastný najvyšší súd ako konečnú inštanciu. To by mohlo podľa jeho slov viesť k tomu, že si začneme vyberať, ktoré ľudské práva budeme dodržiavať a ktoré nie.

    Zároveň pokarhal aj médiá, ktoré vraj dávajú príliš veľký priestor extrémnym názorom a vytvárajú tak predstavu, že migrácia predstavuje väčšiu hrozbu, než v skutočnosti je. „Keď začnú médiá šíriť tieto názory, myslím si, že by sme mali byť veľmi opatrní, pretože nevieme, kam nás to zavedie; a opäť pripomínam – máme bohaté skúsenosti z nedávnej európskej minulosti, ktoré by nám mali robiť starosti.“

    Na záver uviedol ako príklad bývalú fejtonistku britského bulvárneho denníka The Sun, ktorá v jednom zo svojich stĺpčekov opísala utečencov ako „šváby“. Rovnako o ľuďoch hovoril aj nacistický vydavateľ a člen NSDAP Julius Streicher.

    autor: spa

    - Reklama -