Slovenské predsedníctvo EÚ sa blíži. Stoja za miliónovým občerstvením smerácke firmy?

    0
    Dušan Muňko - poslanec parlamentu, ktorý je zároveň šéfom Sociálnej poisťovne (Autor: SITA)

    Na catering súvisiaci s predsedníctvom Slovenska v EÚ si posvietil bulvárny web topky.sk.  Podľa nich takmer milión eur skončí v smeráckej rodine na čele s Dušanom Muňkom. Ako je to možné?

    Vraj najlepšia cena

    Catering sa bude týkať lokalít Reduty, priestorov Bratislavského hradu a Novej budovy SND. Obstaralo ho ministerstvo zahraničných vecí a víťazom obidvoch zákaziek sa stala firma Congrees Service Slovakia. Podľa ministerstva táto firma predložila spomedzi ostatných uchádzačov najlepšiu cenovú ponuku a, navyše, celková suma bola nižšia ako pôvodný odhad. Topky si však všimli aj niečo iné – spoločníkov firmy Congrees Service Slovakia. Stopy totiž vedú do Smeru, konkrétne k členovi tejto strany a riaditeľovi Sociálnej poisťovne Dušanovi Muňkovi. Firma Merk Reality, ktorá je spoločníkom víťaznej firmy, patrí Muňkovým dcéram. Ďalšia firma Casinos Slovakia mala ešte zaujímavejšieho šéfa – samotného Muňka. Šéfoval jej do roku 2002.

    Nepodali žiadne námietky

    Neformálne podujatia na vysokej úrovni, ktoré budú trvať od 1. júla budúceho roku do 31. decembra, budú ponúkať bohatý jedálny lístok, a to nielen pre VIP hostí, ale aj pre novinárov či členov organizačného štátu. Zabezpečovať ich bude teda jediná firma, a to spomínaná firma Congrees Service Slovakia. Ministerstvo zahraničných vecí však klientelizmus odmieta. Ako uviedol pre portál tlačový odbor rezortu, v tejto veci sa postupovalo transparente a podľa zákona. Zmluvy sú navyše podpísané s firmou Congrees Service Slovakia,  nie s firmou Merk Reality.

    „Otváranie obálok s cenovými ponukami bolo verejné za účasti zástupcov 3 uchádzačov, ktorí predložili ponuku. Zo strany neúspešných uchádzačov neboli podané žiadne námietky,“ citujú hovorcu rezortu Petra Stana Topky. Hovorca teda prepojenie som Smerom odmieta a podľa neho ani o predražení nemôže byť reč. Najlacnejší variant obeda pre VIP hostí stojí 12 eur a najdrahší 25, v obidvoch prípadoch bez DHP.

    Dobrá adresa

    Slovensko bude v druhom polroku budúceho roku predsedať Rade EÚ. Znamená to, že bude viesť rokovania  o novej európskej legislatíve a aktuálnych politických otázkach. Členské štáty únie bude naša krajina zastupovať navonok vo vzťahu napríklad k Európskej komisii či Európskemu parlamentu. Celková suma, 70 miliónov eur, bude podľa ministerstva smerovať dovnútra, nie do Bruselu, a to pre expertov, hotely, služby či umelcov. Rezort ďalej uviedol, že už tento rok mali vyčlenených takmer 16 miliónov eur.

    Ako upozornili Topky, firma Merk Reality postavila na Borodáčovej ulici v Bratislave polyfunkčné centrum, kde sídlia okrem samotne firmy Merk Reality aj smeráci a im blízki ľudia. V budove má napríklad byt poslanec Andrej Kolesík, sídli tam aj bývalá Ficova hovorkyňa, v súčasnosti  hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho Silvia Glendová Belešová. Na Borodáčovej mali byt aj premiér Robert Fico či minister vnútra Robert Kaliňák.

    - Reklama -