Skupina islamistov pripravovala útok na mešitu na ruskej Sibíri

    0
    Indický tank T-72B3 na tankovom biatlone (Autor: SITA)

    Vladimir Markin, oficiálny predstaviteľ tohto hlavného vyšetrovacieho úradu v Rusku, dnes podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že dvojica radikálnych islamistov sa pokúšala pripraviť útok na mešitu v meste Pyť-Jach v Chanty – mansijskom autonómnom okruhu. Markin dodal, že vyšetrovanie prípadu sa skončilo a kauza sa presúva na súd, pre ktorý predstúpia obaja muži: Rizvan Agaširinov a Abdul Magomedalijev.
    Atentát pripravovala skupina páchateľov od októbra 2013 do apríla 2014. Prípravy sa uskutočňovali v Turecku aj v Chanty-Mansijsku, pričom sa na nich zúčastnilo celkovo šesť ľudí.

    Okrem prípravy útoku na mešitu sa vlani v apríli pokúsili aj o teroristický útok s použitím časovanej nálože, uviedol Markin bez bližších podrobností.
    Agentúra RIA Novosti spresnila, že štyria členovia skupiny sú na úteku a Rusko po nich vyhlásilo medzinárodné pátranie.
    Vyšetrovací výbor Ruskej federácie nahradil v roku 2011 dovtedajší vyšetrovací výbor Generálneho prokurátora Ruskej federácie. Pracuje od 15. januára 2011 a je podriadený priamo prezidentovi. V médiách sa zvykne označovať ako obdoba amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

    - Reklama -