Do megapodvodu na Ukrajine sú zapletení aj Slováci. Za prvej Ficovej vlády mali monopol na našom ministerstve obrany

    0
    Lietadlá L-410 (Autor: SITA)

    Podľa informácií Aktualít.sk, podnikateľa ukrajinského pôvodu Sergeja Bondarčuka hľadá už štyri mesiace Interpol. Čelí podozreniu z tunelovania štátnej firmy Ukrspecexport, ktorá mala na Ukrajine monopol na obchod so zbraňami a vojenskou technikou.

    Obchodovanie so štátom

    Podľa ukrajinskej vojenskej prokuratúry mu pri jednom z jeho podvodov z rokov 2005 – 2008 asistovala aj slovenská firma Aeroprogres. Tá mala na ministerstve obrany za prvej Ficovej vlády exkluzívne práva na opravu sovietskej vojenskej techniky. V rokoch 2005 – 2010 tam získala zákazky asi za 20 miliónov eur. Zákazky dostávala na dodávku vojenských člnov bez motorov a servisom ukrajinských lietadiel Antonov. Bolo to v čase ministrovania nominantov Smeru Jaroslava Bašku a Františka Kašického. S danou spoločnosťou však spolupracovala aj vláda Mikuláša Dzurindu.

    Podnikateľ už dávno zabudol

    Slovenské ministerstvo obrany takto zaplatilo (v roku 2006) približne 1,5 milióna eur za predĺženie životnosti lietadla Antonov. Slovenské ministerstvo obrany sa  k podvodom s vojenskou technikou, do ktorých mala byť zapletená aj firma Aeroprogres, nevyjadrilo. Ukrajinský podnikateľ Bondarčuk si na spoluprácu so slovenskou firmou Aeroprogres nespomína. „Je to už dávno,“ reagoval pre Aktuality.sk.

    - Reklama -