V prvej televíznej debate demokratických kandidátov na prezidenta hviezdili Clintonová a Sanders

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    „Bohatí platia príliš málo a stredná trieda zase priveľa,“ vyhlásila bývalá prvá dáma a šéfka americkej diplomacie, ktorá dúfa, že sa stane prvou prezidentkou v dejinách USA. Sľúbila, že bude bojovať proti nerovnosti všetkého druhu, aby mohli otcovia „konečne“ povedať svojim dcéram: „Aj ty sa môžeš stať prezidentkou, keď vyrastieš.“

    Sanders: Americká demokracia slabne

    Senátor zo štátu Vermont Sanders, ktorý sa označuje za socialistického demokrata, sa ostro obul do „bezprecedentných kríz“, ktorým v súčasnosti krajina čelí. „Náš systém financovania volieb je skorumpovaný, americká demokracia slabne,“ uviedol a nabádal nenechať krajinu v rukách „hŕstky miliardárov“.

    Spolu s favoritmi debatovali aj bývalý guvernér štátu Maryland Martin O’Malley, bývalý guvernér a senátor za Rhode Island Lincoln Chafee a bývalý senátor za Virginiu Jim Webb, ktorí majú podľa prieskumov len nepatrnú podporu.

    Zdravotná sestra Judy Lermová prišla zo San Antonia v Texase, aby podporila „Bernieho“, o ktorom je presvedčená, že „porazí Hillary“, pretože „hovorí o skutočných problémoch, ako je klíma, zdravotníctvo a minimálna mzda“.

    Debata medzi demokratmi je striedmejšia ako medzi republikánmi

    Sanders je medzi demokratmi vnímaný ako hlas frustrácie ľavice nad súčasným stavom americkej politiky. Láka davy na posolstvo o potrebe väčšej spravodlivosti pre pracujúcich.

    Demokrati vedú vzájomnú debatu zjavne striedmejšie než republikáni, na ktorých prilákal pozornosť rekordného počtu divákov Donald Trump. Miliardár ironicky označil diskusiu demokratov  za „veľmi nudnú“, ale sľúbil, že ju okomentuje.

    „Som rada, že to budete sledovať. Bude to veľké,“ žartovala pred debatou Clintonová na účet miliardára. Jeden z Trumpových hotelov leží skoro 800 metrov od hotela Wynn, kde sa debata konala.

    Úlohou šesťdesiatsedemročnej političky je po škandále okolo používania súkromného mailu presvedčiť ľudí, že zostáva najlepšou kandidátkou, ktorá je schopná zabezpečiť demokratom v poradí tretí mandát v Bielom dome. Na svojho hlavného súpera zaútočila pre zákony o obmedzení predaja zbraní, pretože v tejto záležitosti vraj nie je dostatočne rázny voči výrobcom.

    Clintonová chce odvetné opatrenia proti počínaniu Ruska

    Sanders naopak napadol Clintonovú pre jej podporu bezletovej zóny v Sýrii, čo by podľa jeho slov mohlo vytvoriť „vážne problémy“.

    Clintonová ďalej požadovala „odvetné opatrenia“ proti „agresívnemu“ počínaniu Ruska na medzinárodnej scéne. Vláda by podľa kandidátky mala dať Rusom jasne najavo, že v Sýrii majú byť „súčasťou riešenia“. Cieľom je totiž ukončiť krvavý konflikt, aby ľudia masovo neutekali zo Sýrie.

    Sanders podľa prieskumu preskočil Clintonovú v rebríčku popularity prezidentských kandidátov v štáte New Hampshire, kde sa budú konať prvé demokratické primárky, konkrétne budúci rok 9. februára, a tiež v štáte Iowa. Clintonová si však udržiava výrazný náskok v južných štátoch. Podľa prieskumu CBS vedie Clintonová nad Sandersom v pomere 46 k 27 percentám.

    Nad debatou, ktorá má pomôcť demokratickým voličom vybrať si svojho kandidáta v prezidentských voľbách v novembri budúceho roka, visí tieň neprítomného viceprezidenta Joa Bidena, ktorý stále váha, či sa má pustiť do boja o nomináciu aj po tretí raz.

    Američania budú voliť hlavu štátu začiatkom novembra budúceho roka.

    Prezident Barack Obama prisľúbil, že si debatu pozrie. Ale asi nie celú, pretože televízia vysiela aj bejzbalový zápas, a tak bude pravdepodobne prepínať, predpovedal hovorca Josh Earnest.

    autor: vam, čtk

    - Reklama -