VIDEO Čo si to vykonal, ty …? Arab, u toho neviete, či nie je zviera. Necenzurovaná reportáž z nemeckých táborov

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Veta „V Nemecku už je plno“ sa podľa redaktorky Spiegel TV v Nemecku nemôže vysloviť. Ide akoby o nekorektné tabu. Lenže teraz ju začínajú hovoriť sami imigranti. A je vraj veľkou otázkou, či naďalej pociťovať súcit k ľuďom, ktorí sa vôbec nesprávajú tak, ako by sa nielen od zúfalého utečenca, ale od akéhokoľvek slušného hosťa čakalo.

    „Mladí muži po sebe idú  zlomenými nohami od postelí len preto, že bol niekto odstrčený od jedla,“ opisuje redaktorka štandardné dianie v utečeneckých táboroch. Uvádza tým reportáž, ktorú pracovníci televízie v tábore nakrútili.

    Z letiska Kassel Calden už dlhšie obdobie nelietajú žiadne lietadlá – urobili z neho totiž tábor pre utečencov. A práve tu malo dôjsť v nedeľu k veľkej a niekoľkohodinovej bitke, do ktorej sa mali zapojiť cez dve stovky Pakistancov proti približne sedemdesiatim Albáncom.

    Pracovník tábora, ktorý si želal zostať v anonymite, prezradil, že napätie medzi utečencami v tábore stúpalo už počas predchádzajúcich dní. Pripravili si vraj zbrane z kovových nôh postelí. S týmito tyčami sa vraj v nedeľu vrhli na päticu utečencov z Albánska. Všetko mal odštartovať banálny spor pri výdajni jedla o prednosť v rade, po ktorom sa do seba pustili starší Albánec a mladý Pakistanec.

    O celom incidente pre Spiegel TV hovorila skupina Iráncov, ktorí sú už týždne na úteku a situácia v tábore sa im vôbec nepáči.

    Nejde o náboženstve, väčšinou sa hádajú o jednoduché veci. Najviac sporov vzniká v rade na jedlo,“ prezrádzajú. Ľudia sa podľa nich nerešpektujú, a to vedie k nepokojom. Tie  sa potom zbytočne zhoršujú tým, že sa za bitkárov okamžite postavia ich spoluobčania a prepukne masová ruvačka. Do nej sú často zapojení aj zamestnanci tábora, ako dokazovali zábery jedného z nich.

    Keď sa bitka rozšírila na desiatky ľudí, musela v tábore zasiahnuť polícia. Jej príslušníci však utečencov tiež napadli, a to dokonca slzným plynom. Policajný komisár Torsten Werner Spiegelu prezradil, že ku konfliktom dochádza stále. Vyjadril však pochopenie pre to, že ak niekde žije pohromade 1 500 ľudí, je atmosféra samozrejme napätá.

    Letisko v Kasseli však nie je zďaleka jediným miestom nepokojov. Vo štvrtok v noci malo dôjsť ku konfliktom aj v tábore Bergedorf v Hamburgu. Tam sa pobili  dve stovky Sýrčanov a Afgancov. Situácia bola napätá ešte aj nasledujúce ráno, keď do tábora dorazil televízny štáb. „Je to hanba, je to všetko na hovno. Väčšina ľudí opúšťa domovy kvôli ľuďom, ako ste vy. Ja vás vidím a je mi na hovno,“ kričal po anglicky jeden utečenec na druhého. Dôvodom bitky malo byť to, že skupina Sýrčanov chcela od Afganca kľúč od toaliet. On im však povedal, že žiadny nemá. „Začali mi prehľadávať moje veci, tak som im povedal, nedotýkajte sa toho,“ vysvetľuje do kamery. To rozpútalo bitku, ktorú jeden z utečencov nakrútil na mobilný telefón. Kovové tyče, kamene a topánky boli v akcii do druhej hodiny rannej.

    Jeden z bojujúcich poskytol televízii skutočne pozoruhodné svedectvo: „Spali sme a zrazu prišiel nejaký Arab. U tých nikto nevie, či  nie sú zvieratá. Prišli z vojnového územia, aby tu ďalej bojovali,“ rpovedal.

    Najväčšie boje sa dosiaľ odohrávali v tábore v meste Suhl v Durínsku. Minulý utorok skoro ráno tam policajti dokonca vydali zatykače na šestnásť najagresívnejších utečencov, podozrivých z viacerých trestných činov vrátane pokusu o vraždu.

    Podľa policajného dôstojníka došlo v tábore k bitke stoviek ubytovaných a situácia bola veľmi neprehľadná. Išlo incident, ktorý prepukol už v auguste, keď jeden z utečencov vytrhol niekoľko stránok z Koránu a spláchol ich do záchodu. Následnú situáciu opäť dokladala nahrávka z mobilného telefónu. „Tebe je úplne jedno, čo sa stalo s božím slovom? Pri Alláhovi, budeme na to reagovať. Ten sk*rvysyn,“ kričal hystericky jeden z utečencov. Páchateľ vraj utiekol pred rozzúreným davom do priestorov pre personál tábora, kam sa za ním rozzúrení imigranti pokúšali dobyť – opäť s hysterickým výkrikmi Alláh akbar. Medzitým iný utečenec zničil celý výtlačok Koránu, načo ho začali prenasledovať s výkrikmi, že musí zomrieť. Do akcie muselo byť nasadených 120 policajtov, šesť z nich bolo zranených.

    Incident, pri ktorom bolo vybavenie tábora úplne zdemolované, bol zľahčovaný tým, že bola chyba ubytovať spoločne osoby odlišných národností.

    V Lipsku bývajú utečenci priamo v jednej z hál slávneho miestneho výstaviska. Aj tu v predminulom týždni došlo k veľkej bitke stoviek Afgancov a Sýrčanov. Začalo sa to vraj tým, že jeden Afganec oslovil sýrske dievča. Tú začal brániť jej sýrsky partner, lenže Afganec bol opitý a mal pri sebe nôž. Postupne sa pridávali na obe strany ďalší Afganci a Sýrčania, až nakoniec prepuklo niečo, čo jeden z prizerajúcich nazval vojnou. Lipská polícia musela na mieste nasadiť všetky dostupné sily a ošetrené museli byť okrem policajtov aj dve pracovníčky Červeného kríža.

    Po tomto incidente sa v Lipsku rozhodli umožniť utečencom vybiť si svoju energiu inak a oproti ich pavilónu priamo na výstavisku zriadili zábavný park. Umožnili im napríklad maľovať. Výsledok bol ten, že skupina utečencov začala z darovaného materiálu okamžite vyrábať transparent apelujúci na nemeckú vládu. „Kde je budúcnosť pre naše deti?“ Stálo na ňom v arabčine. „Chceme konkrétne vedieť, čo nám ten nemecký uvítací výbor vlastne sľubuje. Nechceme prázdne slová,“ hovoril plamenne jeden z jeho tvorcov.

    Ďalší z utečencov sa sťažoval, že v arabskej kultúre nesmú muži a ženy bývať spoločne, nieto používať spoločné toalety, a to vraj Európania vôbec nerešpektujú.

    Iný z utečencov, Sýrčan, sa sťažoval, že podmienky v tábore sú ako v Asadovej Sýrii. „Vy ste sa učili u Asada,“ kričal na Nemcov.

    V jednom z táborov dokonca pre utečencov postavili kuchyňu, aby si tu z darovaných potravín mohli uvariť jedlo podľa svojich predstáv a chuti a neboli odkázaní na nemeckú stravu.

    Zatiaľ čo jeden z nemeckých dobrovoľníkov o tom rozprával, za ním sa strhla vášnivá hádka utečencov, kvôli poradiu v stane. Keď však zbadali spravodajskú kameru, okamžite sa upokojili, začali sa na seba usmievať a vehementne uisťovali, že sa len dohovárali, že pôjdu spolu na cigaretu.

    - Reklama -