Sýrčania a Iračania milujú Putina. Ďakujú Rusku. Hovoria, že Rusi to, na rozdiel od USA, vyriešia, uviedla americká AP

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Kazateľ Maamoun Rahmeh označoval minulý týždeň pred davmi ľudí v Damasku ruského prezidenta Vladimira Putina za veľkého a milovaného vodcu, ktorý vyvrátil mýtus o neprekonateľnej Amerike. Plagáty Putina sa objavujú na autách a billboardoch aj v iných častiach Sýrie a Iraku, kde tamojší obyvatelia považujú vstup Ruska do občianskej vojny v Sýrii za bod zlomu. Dúfajú, že by po nie veľmi úspešných operáciách koalície vedenej Spojenými štátmi mohlo práve Rusko vytlačiť radikálov z ich územia. Agentúra AP poukázala na to, že zatiaľ čo Západ kritizuje Putinovu podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, v samotnej Sýrii panujú aj výrazne odlišné názory.

    „Putin nielenže rozpráva, ale predovšetkým koná konkrétne kroky,“ vyjadril názor Sýrčanov, ktorí považujú americkú politiku v Sýrii a Iraku za chaotickú a neefektívnu, Sobhan Elewi z Damasku. Agentúra AP pripomenula, že ruské lode vystrelili zo svojej základne v Kaspickom mori riadené strely, ktoré zasiahli svoje ciele v sýrskych mestách Rakka a Aleppo. „Cieľom tejto operácie však nebolo dosiahnuť konkrétne vojenské ciele, ale skôr ukázať zvyšku sveta svoju silu. Frustrovaní priaznivci Asada však aj napriek tomu hľadia na podobné prejavy ako na veľmi potrebnú psychologickú podporu a nádej, že ešte stále existuje možnosť zvíťaziť nad povstaleckými skupinami a Islamským štátom,“ glosuje AP.

    Celý text si môžete prečítať v angličtine TU

    „Ruskej intervencii sa jednoznačne podarilo zvýšiť morálku sýrskej armády a sýrskeho ľudu. Prezident Putin je významná osobnosť oplývajúca nezameniteľnou charizmou. Svetoví vodcovia začnú skôr či neskôr jeho rozhodnutie schvaľovať,“ myslí si Dr. Samir Haddad, ktorý žije v meste Homs. Ruská vojenská intervencia si získava svojich priaznivcov tiež v Iraku a mnohí z nich by uvítali, keby Rusi rozšírili podobné operácie aj do ich krajiny. Niektoré umelecké obchody v Bagdade už podľa AP začali predávať portréty Putina na počesť jeho zásahu v Sýrii. „Rusko nebude hrať žiadne hry. Skrátka idú vyriešiť problém a na rozdiel od Američanov to robia v tichosti a efektívne. Nie ako Američania, ktorí musia robiť všetko pred kamerami,“ cituje vyjadrenie dvadsaťjedenročného študenta medicíny Husseina Karima americká agentúra.

    „Na jednej z karikatúr objavujúcich sa na Facebooku a Twitteri je vyobrazený americký prezident Barack Obama ako sunnitský šejk a Putin zase ako šiítsky imám. To okrem iného naznačuje, komu Iračania fandia. Na ďalšej karikatúre zase drží drsne stvárnený Putin za golier vodcu Islamského štátu Abu Bakra al-Baghdadiho, ktorý sa tvári ustrašene a volá o pomoc amerického prezidenta Obamu,“ uviedla AP s tým, že na väčšine karikatúr vyzerá Putin ako rázny svalnatý muž. „Ruský zásah je vo všeobecnosti považovaný za presun vplyvu v regióne a Rusko tak získava v boji proti Islamskému štátu oveľa silnejšie postavenie. Fascinácia Putinom má svoje korene v nesúhlase s dlhoročnou a pomerne málo úspešnou americkou intervenciou v regióne, ktorá podľa viacerých miestnych obyvateľov viedla len k ďalším konfliktom,“ píše AP.

    S názorom obyčajných Iračanov sa stotožňujú aj politici. Iracký premiér už minulý mesiac verejne pripustil, že jeho vláda sa delí s Ruskom, Iránom a Sýriou o spravodajské informácie a otvorila spoločné operačné centrum v Bagdade. „Plagáty, ktoré velebia Putina, však viseli aj v Egypte, keď túto krajinu navštívil ruský prezident vo februári. Miestne noviny ukazovali Putina bez košele, ako drží rôzne strelné zbrane. Titulok čitateľom naznačoval, že ruský vodca je hrdina našej doby. Tričko s jeho podobizňou mali na sebe dokonca aj niektorí demonštranti z radov podporovaných Hizballáhom v Libanone,“ informovala AP a priniesla názor redaktora v Londýne vydávaného arabského denníka al-Hayat Ghassana Charbela. „Putin sa domnieva, že sýrska kríza je výborná príležitosť, ako eliminovať postavenie Spojených štátov v regióne.“

    - Reklama -