Zvrátené. Ak to nezastavíme, zdravotníctvo skolabuje. Bucek si opäť nedal servítku pred ústa

    0
    Michal Bucek, predseda DS (Autor: Reprofoto, Facebook)

    V rozhovore pre ParlamentnéListy.sk ste sa vyjadrili, že postavenie slovenských zdravotných sestier je úplne nedôstojné. Najnovšie sa sestry ozvali opäť, podpisujú sa pod spoločnú deklaráciu, dokonca hrozia výpoveďami. Sú ich požiadavky oprávnené?

    Ich požiadavky sú jednoznačne oprávnené. Je bezpodmienečne nutné okamžité a výrazné zvýšenie platov sestier a ostatného stredného zdravtníckeho personálu. Ak nezastavíme odliv zdravotných sestier do zahraničia, naše zdravotníctvo skolabuje. Keď sa našli peniaze pre lekárov, musia sa nájsť aj pre sestry. Z povinného zdravotného poistenia sa v nemocníciach hradí všetko… (okrem investičných akcií hradených zo štátneho rozpočtu). To znamená platy zamestnancov aj s odvodmi, lieky a zdravotnícky materiál, strava, pranie, kúrenie, bežné opravy a servis, voda, plyn, elektrina, jednoducho všetko.

    Niekto tu chce tvrdiť, že nie sú peniaze na platy, a pritom si majitelia ZP Dôvera a ZP Union vyplácajú z toho istého povinného zdravotného poistenia desiatky miliónov eur ako zisk?! Vedenie VšZP to zase robí tunelovaním poisťovne, mastné odmeny a platy, nevýhodné zmluvy apod. Je to zvrátené! Zvlášť, keď mnohé zdravotné sestry, bez ktorých je poskytovanie zdravotnej starostlivosti nemysliteľné, žijú z ruky do úst. Vykonávajú pritom vysoko odbornú a mimoriadne zodpovednú prácu. Pozrime sa na postavenie zdravotných sestier v ostatných krajinách EÚ.

    Jednoducho sa platový nárast pre týchto zamestnancov musí zohľadniť v nákladoch na poskytovanú zdravotnú starostlivosť. Preto budú musieť zdravotné poisťovne zaplatiť za zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov viac! Ako vidíme, iste majú z čoho!

     

    - Reklama -