Keby sa Československo nerozpadlo, mohol byť Kiska aj mojím prezidentom, zasníval sa Luboš Palata. A hneď nato sa obul do Čechov kvôli utečencom

    0
    Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

    „Československo sa nemalo a ani nemuselo rozpadnúť, bol to rozvod pod falošnými zámienkami, hnaný niekoľkými politikmi a menšinou nielen českého, ale aj slovenského národa,“ uviedol Palata a dodal, že na to prišiel až vekom.

    Keď totiž došlo k samotnému rozdeleniu, necítil nič. Potom sa stalo niekoľko vecí, na Slovensku sa ujal vlády Vladimír Mečiar, v porovnaní s ktorým „vyzeral už v tom čase arogantný a namyslený Václav Klaus vlastne ako noblesná figúra“. A pred ním utekali Slováci do Čiech a nikomu to nevadilo. Na rozdiel od dnešných pred vojnou utekajúcich Sýrčanov.

    „Tiež sa nám, najmä zo začiatku, darilo jednoducho lepšie než im na Slovensku, a to o dosť. Nikto nám tu neunášal prezidentovho syna, vládla tu úplná sloboda, dokonca aj sloboda tlače,“ podotkol Palata.

    Celý komentár si môžete v češtine prečítať a vypočuť TU

    Doba pokročila, všetci sme v EÚ a v NATO, ale „tá hranica tu, prinajmenšom na mape, stále je, futbal hráme tiež každý sám za seba“, ani jeden z nás sa však nestane majstrom Európy. „A podobne ako s futbalom je to aj s politikou. Málo platná, dobrých politikov máme rovnako málo ako skvelých futbalistov,“ vysvetlil Palata a dodal, že spolu by sme možno niečo dokázali. Sotva však ideme vlastnou cestou, a to platí tak pre Česko, ako i pre Slovensko, je to „až na výnimky bieda“.

    A ako hlavnú výnimku, v tomto prípade na slovenskej strane hraníc, vidí Palata slovenského prezidenta Andreja Kisku. „Jeho posledný prejav z tohto týždňa ohľadne utečencov bol prejavom štátnika, akého tu skrátka posledné roky nevidím. Štátnika, ktorý upokojuje ľudí a presviedča ich o tom, že máme aj iné hodnoty, ako sú naše vlastné sebectvo, pohodlnosť a strach,“ myslí si Palata.

    „Áno, keby existovalo Československo, mohol byť Andrej Kiska aj naším prezidentom. Škoda, že niektoré veci sa nedajú vrátiť späť. Ale je to pekný československý sen,“ uzavrel Palata svoje zamyslenie.

    autor: spa

    - Reklama -