Taliban zaútočil na konvoj cudzincov. Troch civilistov zranil

    0
    Bombový útok na konvoj v Kábule (Autor: SITA)

    K útoku došlo v rannej dopravnej špičke a namierený bol proti dvom obrneným vozidlám patriacim zahraničným vojakom, zaradeným do misie NATO nazvanej Rozhodná podpora. Jedno z vozidiel bolo zničené.

    Rahímí dodal, že podľa hovorcu Talibanu na konvoj zaútočil autom samovražedný bombový atentátnik. Hovorca síl USA a NATO v Afganistane, plukovník americkej armády Brian Tribus, však informoval, že išlo o bombu nastraženú pri ceste

    Afganské ministerstvo vnútra oznámilo, že traja ľudia utrpeli iba ľahké zranenia a čiastočne zničené boli okolité budovy.
    K zodpovednosti za útok sa okamžite prihlásil Taliban. Hovorca militantného hnutia Zabiulláh Mudžáhid napísal v e-mailovom vyhlásení pre médiá, že ich samovražedný bombový útočník cielil na konvoj cudzincov.

    V Kábule došlo v posledných týždňoch k množstvu útokov, vrátane toho zo 6. októbra na dom bývalého guvernéra provincie Helmand.

    Dnešný atentát v Kábule bol spáchaný práve v období zvýšeného napätia, spôsobeného intenzívnymi bojmi medzi vládnymi vojakmi a Talibanom v okolí severoafganského mesta Kundúz, ktoré koncom minulého mesiaca nakrátko padlo do rúk tohto povstaleckého islamistického hnutia. Vojaci sa stále snažia vyčistiť Kundúz od malých skupín povstalcov ukrývajúcich sa v meste. Humanitárna situácia sa tam však zhoršuje, pretože obyvatelia majú prístup iba k obmedzeným zásobám potravín a ďalších potrieb.

     

    - Reklama -