Zbaviť sa Schengenu alebo eura? Takéto by boli dôsledky…

    0
    Edward Lucas, bývalý spravodajca BBC (Autor: ReproFoto: ČT24)

    Podľa Edwarda Lucasa krízy, ktorým čelí Európska únia (hospodárska, migračná), urýchľujú integráciu, ale tiež spôsobujú obrovskú politickú záťaž a obavy, že to bremeno bude natoľko veľké, že celý európsky projekt skrachuje skôr, ako stihne vybudovať systém a inštitúcie, ktoré potrebuje, aby vôbec prežil.

    Na otázku, či si myslí, že sa Únia rozpadne, odpovedal: „Je pravdepodobnejšie, že Európa zostane pohromade, pretože alternatíva k tomu je strašná.“

    Radšej sa vzdať väčšej časti suverenity

    Bývalý spravodajca BBC upozorňuje, že ak by sa Únia rozpadla, mohlo by to znamenať aj ukončenie princípu vnútorného trhu, čo by podľa neho nebolo nič príjemné. „Keby sme sa zbavili Schengenu alebo eura, boli by to vysoko nákladné kroky späť. Je pravdepodobnejšie, že budeme pokračovať v tomto procese integrácie,“ myslí si Lucas. Z prehlbovania integrácie síce podľa neho Európania nadšení nebudú, ale je to jedno z mála riešení, ako udržať dvadsaťosmičku pohromade.

    Politici majú veľkú zodpovednosť

    Rezervovaný postoj voči utečencom v krajinách strednej a východnej Európy si Lucas vysvetľuje tak, že na rozdiel od Nemecka, „mnoho ľudí v Česku, na Slovensku či v Maďarsku pravdepodobne nepozná žiadnych Arabov, moslimov a nepotlapkávajú sa po pleci s ľuďmi zo zahraničia“.

    „Cudzie sa vždy javí ako hrozba,“ dodal. Ďalej si myslí, že za prevažne negatívny postoj stredoeurópanov voči migrantom sú zodpovední aj politici, ktorí „podcenili inštinkty obyvateľov, ktorí nie sú zvyknutí, že medzi nimi žijú aj ľudia pochádzajúci mimo územia Európy“. Okrem toho má vplyv na reakcie ľudí aj pocit, že nám niekto niečo diktuje, v zmysle – Nemecko rozhoduje a my budeme niesť následky.

    Podľa Lucasa majú na zmenu názoru ľudí k utečencom veľký vplyv práve politici. Ako príklad uvádza bývalého československého, neskôr českého prezidenta Václava Havla. „Václav Havel v tomto odviedol dobrú prácu a pravidelne Čechom hovoril – toto stále nie je dosť dobré, musí nám na tom záležať, i keď nás to možno bude stáť peniaze. Postoj, ktorý zaujal k Rusku, Číne a Kube – mnoho Čechov bolo nakoniec hrdých, že ich krajina stála na čele snáh v prospech ľudí, ktorí trpeli rovnakou nedôstojnosťou ako donedávna Česi a Slováci,“ povedal.

    Ja sa tiež bojím

    Alebo môžu politici zaujať stanovisko typu – mŕtvy chrobák. Lucas popisuje tento postoj nasledovne: „Môžu sa vrátiť späť do bunkru, zistiť, čoho sa ľudia boja a povedať, ´z toho ide strach, ja sa tiež bojím´.“ Podľa bývalého spravodajcu BBC je vždy lepšie, keď zvolení politici vyjadrujú svoj názor a nie len opakujú, čo si myslí verejnosť.

    Celý rozhovor s Edwardom Lucasom si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -