Česi chcú blokovať utečenecké kvóty. Potrebujú však viac ako 35 percent populácie únie. Kto sa pridá k blokačnej menšine…

    0
    Európsky parlament - ilustračné foto (Autor: repro youtube, mg)

    Vyplýva to z dnešného vyjadrenia premiéra Bohuslava Sobotku po stretnutí so zástupcami ČR v Európskom parlamente, o ktorom informovali české elektronické médiá.
    Praha sa popri rokovaniach s ostatnými partnermi z Vyšehradskej štvorky mieni zamerať napríklad na pobaltské republiky a Fínsko, prípadne ďalšie severské krajiny, ale aj štáty z juhu kontinentu.
    Kým pri hlasovaní o prerozdelení 120.000 utečencov medzi členské krajiny únie hlasovalo proti iba kvarteto štátov, SR a ČR, ako aj Maďarsko a Rumunsko, proti zavedeniu trvalých kvót je podľa Sobotkových slov viacero krajín, napríklad aj Poľsko.
    Blokačnú menšinu môže v rámci predpisov Európskej únie vytvoriť hoci len štvorčlenná skupina krajín, ktorých počet obyvateľov však tvorí viac ako 35 percent populácie únie.
    Z dnešnej diskusie s českými europoslancami vyplynulo, že súdny postup voči kvótam by nebol vhodný. Prípadná žaloba by totiž podľa českého premiéra oslabila pozíciu Prahy pri rokovaniach.


     

    - Reklama -