Odluka cirkvi od štátu neprešla. Nefňukám. Tí, ktorí agumentujú neochotou cirkvi, sú len farizeji, komentuje poslanec

    0
    Poslanec za SaS Juraj Droba (Autor: SITA)

    Podľa poslanca sa ani nič iné nedalo čakať. „Bola to ďalšia ukážková zhoda poslancov naprieč politickým spektrom,“ okomentoval hlasovanie o návrhu Droba, ktorý o tom píše vo svojom komentári na portáli glob.sk.

    Načo náročný model, keď sú peniaze isté

    Ak ide o katolícku cirkev, socialista nemá problém objať sa s kresťanským demokratom a používať rovnakú argumentáciu, myslí si Droba. Navyše, cirkev ani žiadnu odluku nechce. Tak sa vyjadril aj hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara, ktorý vyhlásil, že diskusiu síce vítajú, ale asignácia nie je vhodná. Poslanec Droba však verí, že čas na odluku cirkvi ešte len príde, preto zatiaľ nemá hlavu v smútku. Pozitívum vidí aspoň v dostatočnom počte tých, ktorí sú od farskej republiky odlúčení mentálne.

    Vo svojom komentári sa zamýšľa aj nad tým, ako by to asi vyzeralo, keby bola cirkev závislá od dobrovoľných príspevkov. Čo keby sa ľudia v obciach rozhodli nepodporiť slabé výkony miestnych kňazov ani centom? A čo podporovatelia Bezáka? Bolo by to možno zaujímavé, ale „kto by uvítal takýto náročný model, keď môže mať peniaze od štátu isté“? pýta sa Droba.

    Smerácke nezmysly

    Mnohí kladú ako podmienku ochotu cirkví k odluke. Podľa poslanca sú to však len typickí farizeji. Keby sa totiž pri každej reforme vyžadoval súhlas všetkých dotknutých strán, tak by sa mohlo stať, že by nám tu stále vládla komunistická strana a sloboda prejavu by bola len teóriou. Poslanec naráža aj na argumenty smeráka Otta Brixiho, ktorý povedal, že je nezmysel o takom návrhu vôbec hlasovať, pretože cirkvi ani náboženské spoločnosti s ním nebudú súhlasiť.  „Myslím si, že Smer sa reálne baví o oveľa väčších nezmysloch, ale keby len baví, on ich aj schvaľuje. Darmo ich na to z opozície upozorňujeme,“ odkázal smerákom Droba.

    Poslanec má aj vysvetlenie, prečo smeráci a kádeháci  finančnú odluku cirkvi od štátneho rozpočtu zastavili. Dôvody môžu byť len dva. Buď ide o to, že reformu nemôžu naštartovať opozičné strany, ktoré sú ešte aj medzi opozíciou v menšine, alebo o to, že je pred voľbami. A cirkev si podľa neho treba predsa získať na svoju stranu.

    Celý komentár Juraja Drobu si môžete prečítať TU.

    - Reklama -