SDKÚ prišla o voličov. Príde aj o názov? Frešo reaguje pre PL na túto hrozbu

    0
    Pavol Frešo (Autor: SITA)

    Pôvodná Demokratická strana vznikla v roku 1944 počas Slovenského národného povstania. Vo voľbách v roku 1946 získala na Slovensku viac ako 61% hlasov a porazila tak komunistov. V československom meradle však zvíťazili komunisti, ktorí mali najväčšiu oporu medzi českými voličmi. Činnosť Demokratickej strany bola obnovená po páde komunizmu, pričom sa jej v nadchádzajúcich voľbách podarilo získať niekoľko poslaneckých mandátov. V decembri 2005 bolo pod vedením Ľudovíta Kaníka na mimoriadnom kongrese odsúhlasené zlúčenie strany s SDKÚ. Hlasovanie o tejto veci sa muselo viackrát opakovať. Nakoniec návrh na spojenie prešiel o jediný hlas. Tá časť členskej základne DS, ktorá so zlúčením nesúhlasila, dala bezprostredne zaregistrovať na ministerstve vnútra Demokratickú stranu Slovenska a v roku 2007 sa vrátila k svojmu pôvodnému názvu Demokratická strana.

    Kto je ta pravá DS?

    Po rokoch pasivity DS opäť ožila v roku 2014. Michal Bucek, súčasný predseda DS, tvrdí, že pravá Demokratická strana je len jedna. „História si nepamätá DS so žiadnymi prívlastkami a pomlčkami. Nepotrebuje byť ani národná, ani slovenská, ani kresťanská či iná,“ povedal Bucek pre ParlamentnéListy.sk. Predseda DS sa zároveň vyjadril, že podľa jeho názoru je používanie názvu Demokratická strana na plagátoch a iných propagačných materiáloch SDKÚ v rozpore so zákonom o ochranných známkach. „Zaregistrovali sme značku DS aj názov Demokratická strana na patentovom úrade ako ochrannú známku. Náš právnik preto v najbližšom čase vyzve predsedu SDKÚ o zjednanie nápravy a odstránenie našej značky z ich materiálov,“ komentoval najnovšie plány DS Bucek.

    Čo na to Frešo?

    Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo akékoľvek pochybnosti o oprávnenosti používania DS v názve strany odmieta. „Zlúčenie Demokratickej strany s SDKÚ odhlasovali delegáti kongresu DS v zmysle stanov. Nakoľko boli splnené všetky právne podmienky, ministerstvo vnútra toto rozhodnutie akceptovalo a zaregistrovalo. SDKÚ-DS sa po zlúčení zúčastnila na troch parlamentných, dvoch krajských, troch komunálnych a dvoch európskych voľbách.“ Aktuálnu iniciatívu zo strany DS pritom považuje iba ako pokus o reklamu. „Všetci veľmi dobre vedia, že zo strany spomínanej partaje ide opäť o pokus o zviditeľnenie sa. Pokiaľ má niekto iný názor, môže sa obrátiť na súd,“ povedal Frešo pre ParlamentnéListy.sk.

    - Reklama -