VIDEO: To by nejedli ani zvieratá. Pozrite sa, prečo utečenci vo Fínsku odmietajú jesť to, čo dostanú

    0
    Žiadatelia o azyl z Iraku pred utečeneckým centrom vo fínskom meste Lahti (Autor: SITA)

    Objavilo sa už niekoľko prípadov, v ktorých médiá tvrdili, že utečenci si na svojej ceste Európou nevážia humanitárnu pomoc, ktorá sa im dostáva od vlád, miestnych dobrovoľníkov a neziskových organizácií. V tejto súvislosti je azda najznámejší prípad z Maďarska, keď utečenci zahadzovali potraviny a balenú vodu na koľajnice. To bola údajne iba snaha o držanie hladovky na protest proti opatreniam, ktoré zaviedla vláda premiéra Viktora Orbána. Záznamy z toho, ako utečenci zahadzujú jedlo a vodu, sa objavili na internete a okamžite ich začali preberať spravodajské portály, ale aj servery zamerané proti utečencom.

    Viacero takýchto záznamov je na portáli YouTube. Jeden z nich pochádza údajne z Fínska a podľa autora svedčí o tom, ako sa utečenci stavajú k poskytnutej pomoci. Ide o krátky rozhovor a niektoré odpovede sú možno trochu prekvapujúce. Záznam zverejnený na portáli YouTube 4. októbra zachytáva skupinku moslimov, ktorých sa autor pýta, či dnes budú jesť. „Nie, nebudeme,“ znie strohá odpoveď jedného z migrantov. Jedlo vo fínskych azylových zariadeniach je podľa nich zlé a nekvalitné. „To jedlo, čo nám dávajú, je nechutné. Ani zvieratá by to nejedli,“ hovorí mladík vo videu lámanou angličtinou.

    Chceme len peniaze

    „Chceme peniaze, aby sme si mohli kúpiť niečo v supermarkete, pretože sme tu 13 dní a to jedlo nie je dobré. Chceme len peniaze, pretože pijeme vodu z vodovodu na toaletách, a to nerobia ani zvieratá,“ vraví  utečenec vo videu natočenom vo Fínsku. Muž sa ďalej sťažuje na to, že spolu s ďalšími utečencami musia údajne spať v neľudských podmienkach, a tvrdí, že sa o nich nikto nestará napriek tomu, že sú chorí. To, že by sa o utečencov vo Fínsku nikto nestaral, zodpovední popierajú.

    Utečenci síce dostávajú pomoc, ale faktom zostáva, že sťažnosti na jedlo nie sú také celkom neopodstatnené. Okrem videa, v ktorom sa skupinka moslimov sťažuje na to, že sa strava vo Fínsku nedá jesť, sa na pportáli YouTube objavil aj ďalší záznam. Ten ukazuje, čo dostávajú utečenci na raňajky v jednom z utečeneckých táborov.

    „Toto by som nedal jesť ani psovi,“ hovorí znechutene muž vo videu. V ruke pritom drží tanier, na ktorom je naložená kaša. Sťažnosti moslimských utečencov na pravú mieru uvádza až jeden z komentárov pod videom, v ktorom užívateľka portálu píše, že ide v skutočnosti o ovsenú kašu, ktorá je nielen vo Fínsku obľúbeným jedlom na raňajky. Okrem toho, ovsená kaša patrí medzi najvýživnejšie a tiež najlacnejšie jedlá, takže je vhodná na nasýtenie veľkého množstva ľudí, napríklad utečencov. Moslimovia navyše nejedia z náboženských dôvodov bravčové mäso, čo ich stravovanie v Európe značne komplikuje.

    - Reklama -