V extrémnej chudobe žije takmer trištvrte miliardy ľudí. Naša generácia má historickú možnosť to zmeniť

    0
    Chudobná štvrť v peruánskej Lime (Autor: SITA)

    Podľa predpovede, ktorú začiatkom októbra vydala Svetová banka, sa tento rok zníži počet ľudí žijúcich pod hranicou extrémnej chudoby pod desať percent. „Toto je najlepšia správa na svete, údaje nám ukazujú, že sme prvou generáciou v ľudskej histórii, ktorá má možnosť ukončiť extrémnu chudobu,“ uviedol prezident Svetovej banky Jim Yong Kim. To je skvelá správa, ale už menej potešujúci je fakt, že na celom svete stále žije viac ako 700 miliónov ľudí, ktorí bojujú o prežitie. Ešte pred pár rokmi žil pod hranicou extrémnej chudoby každý, kto mal menej ako 1,25 dolára na deň, ale v súčasnosti táto suma stúpla na 1,90 dolára na deň.

    Svetová banka uvádza, že napriek stále veľkému počtu extrémne chudobných je trend pozitívny. V roku 2012 žilo z menej ako dvoch dolárov na deň takmer 13 percent svetovej populácie. Inštitúcia s centrálou vo Washingtone odhaduje, že koncom tohto roka bude percentuálny podiel extrémne chudobných ľudí približne 9,5 percenta. Je to prvýkrát v histórii, keď je percento ľudí žijúcich na hranici prežitia vyjadrený jednociferným číslom. „Táto nová predpoveď poklesu chudoby na jednociferné číslo by nám mala dať nový podnet, ktorý nám pomôže, aby sme sa mohli ešte viac sústrediť na tie najefektívnejšie stratégie pre odstránenie extrémnej chudoby zo sveta,“ dodal šéf Svetovej banky.

    Obrovský skok

    Pokles počtu ľudí, ktorí žijú pod hranicou extrémnej chudoby, nenastal zo dňa na deň. Ešte v roku 1990 žilo podľa údajov Svetovej banky v takýchto podmienkach až 37 percent svetovej populácie. O štvrťstoročie neskôr je extrémne chudobných len necelých 10 percent, čo je obrovský pokles. Organizácia Spojených národov si dala spoločne s mimovládnymi organizáciami po celom svete za cieľ vyhladiť chudobu do roku 2030. To však nebude až také jednoduché. „Bude to neuveriteľne komplikované najmä pre spomalenie rastu svetovej ekonomiky, nestabilné finančné trhy, konflikty, vysokú nezamestnanosť medzi mladými a zvyšujúci sa vplyv klimatických zmien,“ tvrdí prezident Svetovej banky Jim Yong Kim.

    Nie je to až také skvelé

    Celosvetový počet ľudí žijúcich pod hranicou extrémnej chudoby sa síce znížil, ale faktom zostáva, že čísla nie sú až také pozitívne, ako sa môže na prvý pohľad zdať. „Pokles extrémnej chudoby je menší ako rýchlosť, s akou rastie svetová populácia. To znamená, že počet ľudí žijúcich pod hranicou chudoby (v pomere k počtu obyvateľov zeme) stále rastie,“ uviedol ešte v máji tohto roka Laurence Chandy z washingtonského Brookings Institute, ktorý sa zaoberá výskumom celosvetovej ekonomiky a sociálnym vývojom.

    - Reklama -