Sklamanie na východe, očakávané sociálne vyrovnanie so západom neprišlo. Aj to je jedna z tienistých stránok osláv 25. výročia zjednotenia Nemecka

    0
    Nemecký prezident Joachim Gauck a kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Nemecko bolo počas trvania studenej vojny rozdelené na dva tábory – socialistický východný blok a západný (demokrakratický). Lukáš Krivošík si myslí, že dôsledky zjednotenia Nemecka sa dnes zo strany politikov patrične nedoceňujú.

    Euro sa stalo olovenou guľou na nohe ostatných

    Proti zjednoteniu Nemecka tvrdo vystupovala vtedajšia britská premiérka  Margaret Thatcherová. Obávala sa, že Nemecko by mohlo byť príliš silné a poučená udalosťami druhej svetovej vojny poukazovala na prípadnú hrozbu pre bezpečnosť svojich susedov. Podľa Krivošíka sa tieto obavy zatiaľ nenaplnili. Naproti tomu, francúzsky prezident Francois Mitterand „bol zase ochotný dať zjednoteniu zelenú len za cenu nemeckého súhlasu so zavedením spoločnej európskej meny“. „Euro, ktoré malo pevnou reťazou pripútať Nemecko k zvyšku starého kontinentu, sa napokon stalo nešťastnou olovenou guľou na nohe skoro všetkých ostatných,“ píše komentátor.

    Komunistov sa zbavili

    Krivošík sa zamýšľa aj nad tým, čo by sa teoreticky dialo, keby k zjednoteniu Nemecka nedošlo. „Popri Švajčiarsku, Rakúsku a Západnom Nemecku by existoval aj štvrtý veľký nemecky hovoriaci štát, ktorý by sa usiloval budovať liberálnu demokraciu a trhové hospodárstvo z vlastných síl. Ostatne, tak ako Česko, Poľsko, Slovensko alebo Maďarsko,“ myslí si. Podľa neho by však východonemecký štát v prípade svojej pretrvávajúcej existencie mal tiež veľké problémy zbaviť sa vplyvu svojich bývalých komunistických štruktúr, ktoré v reálnom svete Spolková republika po zjednotení jednoducho väčšinovo vymenila.

    Merkelová na pocity východniarov nehľadí

    Skutočným problémom nových spolkových krajín je podľa komentátora pokles populácie. V tejto súvislosti si kladie otázku, či zachránia východ Nemecka utečenci zo Sýrie. Problémom je, že východní Nemci sú dlhodobo menej nadšení z multikulturalizmu ako tí západní. „No Angela Merkelová hovorí, že dnes je Nemecko jedna krajina a na pocity východniarov odmieta brať ohľad,“ tvrdí. Roky pretrvávajúce rozdiely medzi východným a západným Nemeckom aj po zjednotení krajiny pripisuje komentátor negatívnym dôsledkom centrálne plánovaného hospodárstva. “Vlastne podobne ako ľudia u nás,” uzavrel.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    - Reklama -