Ekologická katastrofa zabila 10 ľudí, ale ani po piatich rokoch neexistuje vinník tragédie

    0
    Pretrhnutá hrádza odkaliska hliníkového odpadu pri meste Ajka v Maďarsku (Autor: SITA)

    Práve dvojica spomínaných miest schytala najväčšiu dávku toxického kalu, ktorý sa vyvalil z pretrhnutej hrádze pri Ajke. Mestá Devecser a Kolontár zaplavila červená jedovatá tekutina zmiešaná s bahnom až do výšky troch metrov. O život prišlo 10 ľudí a stovky ľudí prišli o strechy nad hlavou. To všetko spôsobila masa odpadu vznikajúca pri výrobe hliníka a Maďari ho skladovali v odkalisku, ktorého hrádza povolila a spôsobila u našich južných susedov jednu za najhorších ekologických katastrof uplynulých desaťročí.

    Portál Aktuality.sk v tejto súvislosti uvádza názor primátora Devecseru Toldiho Tamása, podľa ktorého sa ľudia v oblasti od katastrofy zmenili. Niektorí sa cez nešťastnú udalosť nevedia doteraz  preniesť. „Naoko sa to znormalizovalo, ale hlavne starí ľudia na to nevedia zabudnúť. Spomínajú, v nových domoch sa necítia ako doma, ale v hoteloch. Komunikácia medzi ľuďmi je iná, uzatvorili sa do seba,“ konštatuje primátor Devecseru. V meste museli zrovnať so zemou takmer 300 rodinných domov, ktoré poškodila vlna toxického hliníkového odpadu.

    Kompenzácie, ktoré mali ľudia so zničenými príbytkami dostať, sú dodnes v nedohľadne. Podľa viacerých obyvateľov Devecseru dostali poškodené rodiny len slabé náplasti za svoj zničený majetok. Domy, do ktorých presťahovali evakuovaných ľudí, údajne nevyhovujú veľkosťou ani vyhotovením. Viacerí sa sťažujú, že sú postavené narýchlo a majú stavebné nedostatky. Údajne sa stávali aj prípady, v ktorých úrady nebrali do úvahy, v akom dome ľudia bývali pred katastrofou a jednoducho im pridelili dom bez ohľadu na to, či je adekvátnou náhradou škody, ktorú utrpeli.

    Dodnes nikoho nepotrestali

    Katastrofa však ani po šiestich rokoch nemá vinníka. Súd pokračuje a trest za spôsobenú katastrofu hrozí desiatim ľuďom, ale zatiaľ nikoho z nich nepotrestali. Pri pretrhnutí hrádze odkaliska pri Ajke sa 4. októbra 2010 vylialo do okolia milión kubických metrov červeného kalu, ktorý vzniká ako postranný produkt pri výrobe hliníka. Len pre predstavu: celé odkalisko, ktoré patrí maďarskej spoločnosti MAL, je veľké ako 24 futbalových ihrísk, čo je približne rozloha päťtisícového Devecseru, ktoré vlna hliníkového kalu zasiahla spolu s mestom Kolontár.

    - Reklama -