KOZ SR: Európske odbory musia hájiť princípy solidarity a ľudskosti

0
Vlajka EU (Autor: vpolomouc.army.cz)

29.9. 2015 V Paríži sa začal 13. kongres Európskej odborovej konfederácie

Vystúpením európskych lídrov ako sú predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, prezident Francúzska François Hollande, či starostky Paríža Anne Hidalgo, sa dnes začal v Paríži 13. kongres Európskej odborovej konfederácie.

V dňoch 29.septembra až 2.októbra 2015 sa v historickom paláci Maison de la Mutualité v centre Paríža koná 13. kongres Európskej odborovej konfederácie (ETUC/EOK).

Na kongrese sa zúčastňuje viac ako 600 národných odborových delegátov vrátane generálnych tajomníkov alebo predsedov národných odborových organizácií 39 európskych krajín reprezentujúcich milióny pracujúcich v Európe, 10 európskych odvetvových odborových federácií a špeciálni hostia z Európy i mimo nej. KOZ SR zastupujú traja delegáti na čele s prezidentom konfederácie Jozefom Kollárom.

Kongres Európskej odborovej konfederácie, ktorý volí nové vedenie, sa koná raz za štyri roky. Nové vedenie nastupuje do funkcie ihneď po kongrese. Výsledky budú vyhlásené v piatok 2. októbra 2015. Zároveň delegáti schvália akčný program EOK, rezolúcie a manifest.

Medzi hlavné prerokovávané témy patrí problematika nezamestnanosti, najmä mladých ľudí, v jednotlivých krajinách, úroveň miezd, postavenie a práva odborov, sociálna politika a ekológia.

Problematike nezamestnanosti mladých ľudí sa dotkol vo svojom príhovore aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý vyzval k opätovnej obhajobe práva na ľudskú dôstojnosť a k akútnemu riešeniu situácie mladých ľudí v Európe. “Päť miliónov mladých ľudí je bez práce. V čase neplatených stáží a časovo obmedzených pracovných zmlúv si nemôžu dovoliť založiť rodinu. Naše deti budú musieť zaplatiť za krízu, za ktorú vôbec nenesú zodpovednosť”, uviedol Schulz.

Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie, na Kongrese EOK uviedol, že “normálna pracovná zmluva je zmluva na dobu neurčitú.”

Francúzsky prezident Francois Hollande vo svojom vystúpení zdôraznil potrebu renesancie európskeho sociálneho dialógu, ktorý kvôli ekonomickej kríze stratil na sile: “V súvislosti s extrémistami budeme musieť zmeniť pravidlá, aby sme obhájili európskeho ducha.” Zároveň ocenil existenciu odborov v Európe. “Ste silnejší tvárou v tvár na európskej úrovni ako sú zamestnávateľské zväzy. Tiež tvoríte Európu a staviate ju”, uviedol Hollande.

Záznam z rokovania je zverejňovaný v priamom prenose na www.etuc.org v angličtine, francúzštine, nemčine, taliančine a španielčine. 

30.9.2015 Európske odbory musia hájiť princípy solidarity a ľudskosti

Druhý deň rokovania 13.kongresu Európskej odborovej konfederácie sa začal diskusiou a následným hlasovaním o návrhu uznesenia kongresu týkajúceho sa zlepšenia rodovej rovnováhy v EOK. Delegáti výzvu, určenú novému vedeniu európskej konfederácie, na predloženie opatrení na zabezpečenie rovnováhy medzi mužmi a ženami EOK, podporili.

Rokovaniu dominovala rozprava o tzv. parížskom manifeste, ktorý definuje priority a programové ciele EOK do roku 2019. Manifest obsahuje 44 bodov, ktorým dominuje hlavný záujem EOK, a tým je Európa založená na princípoch solidarity a ľudskosti. Manifest má osloviť nielen zamestnaneckú verejnosť, ale aj politiky EÚ.

Cieľom európskych odborov je presadzovať taký ekonomický model EÚ, ktorý rešpektuje ľudí a životné prostredie. Iba silná ekonomika slúžiaca ľuďom a tvorba kvalitných pracovných miest prispejú k budovaniu lepšej spoločnej Európy. K tomu by mala prispieť aj dlhodobá požiadavka EOK na investičný program vo výške 2 % HDP ročne na ďalších desať rokov, na tvorbu kvalitných pracovných miest a rozvoj udržateľného energetického systému a splniť tak sociálne, ekonomické a environmentálne výzvy.

Delegáti kongresu sa zhodli na podpore požiadavky na spravodlivé zdaňovanie, boja proti daňovým únikom – E0K podporuje zavedenie dane z finančných transakcií v celej EÚ. EOK má právo zúčastňovať sa na rozhodovacích procesoch v Európskej únii.

Delegáti kongresu prijali aj rezolúciu európskych odborov ohľadom utečeneckej krízy v Európe. Odbory majú totiž zodpovednosť za to, aby bojovali proti nacionalizmu. EOK vyzvala na integráciu utečencov na európsky trh práce za dôstojných podmienok bez sociálneho dumpingu. 

2.10.2015 Nové vedenie Európskej odborovej konfederácie

Vyhlásením výsledkov hlasovania sa dnes začal posledný deň 13. kongresu Európskej odborovej konfederácie (EOK). Novým prezidentom EOK sa stal Rudy de Leeuw (Belgicko), generálnym tajomníkom Luca Visentini (Taliansko), zástupcami generálneho tajomníka Veronica Nilsson (Švédsko) a Peter Scherrer (Nemecko), konfederačnými tajomníkmi Liina Carr (Estónsko), Esther Lynch (Írsko), Monserrat Mir Roca (Španielsko) a Thiébaut Weber (Francúzsko). Nové vedenie EOK sa ujíma funkcií ihneď po kongrese.

Delegáti prijali aj Akčný plán na najbližšie štyri roky, ktorý definuje priority a programové ciele EOK. Dominuje mu hlavný záujem EOK, a tým je Európa založená na princípoch solidarity a ľudskosti. 

Zdroj: kozsr.sk

- Reklama -