Poľsko: Opozičná PiS je v prípade úspechu vo voľbách za užšiu spoluprácu V4

    0
    Viktor Orbán, Bohuslav Sobotka, Ewa Kopacz a Robert Fico po stretnutí lídrov krajín V4 v Prahe (Autor: SITA)

    Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters, ktorá pripomenula fakt, že Poľsko narušilo v septembri pri hlasovaní o prerozdeľovaní utečencov v Bruseli jednotu krajín V4.

    “Bolo by bývalo v našom záujme podporiť Maďarsko, Česko a Slovensko (vo veci kvót),” vyhlásila pre dnešné vydanie novín Dziennik Gazeta Pravna volebná líderka PiS Beata Szydlová.

    Podľa názoru poľskej stredopravej opozície vláda vo Varšave akceptovala kvóty preto, že sila krajín V4 by nebola v Európskej rade postačovala na prekazenie zámeru únie. Analytici sa však domnievajú, že za rozhodnutím Varšavy môže byť aj potreba solidarity únie v prípade, že by Poľsko zaplavilo podstatne viac utečencov z Ukrajiny ako doteraz.

    Vedúci predstavitelia PiS už naznačili, že v prípade úspechu vo voľbách a návratu k moci budú proti prijatiu utečencov zo Sýrie, respektíve z Iraku do Poľska. To by mohlo znamenať, že v Bruseli sa môžu pripraviť na ďalšie neľahké súboje o tejto chúlostivej otázke.

    Kým PiS patrila ešte nedávno medzi hlasných kritikov úzkych kontaktov prezidenta ČR Miloša Zemana a maďarského premiéra Viktora Orbána s Moskvou napriek sankciám uvaleným úniou na Ruskú federáciu, z úst kandidátky PiS na post premiérky Szydlovej vyšlo teraz pragmatickejšie stanovisko k tejto otázke. Aj keď pripustila, že podnet je oprávnený, pretože spolupráca spomínaných štátnikov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom je pre PiS neprijateľná, dodala, že bez snahy o dobré vzťahy s ďalšími štátmi Vyšehradskej štvorky zostane Poľsko v regióne (???)

    - Reklama -