Koniec financovania cirkvi štátom? Poslanci sa týmto majú zaoberať už dnes

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa KBS vykonávajú cirkevné inštitúcie verejnoprospešnú činnosť v prospech všetkých obyvateľov Slovenska. Preto by mali ostať financované aj naďalej.
    O financovaní cirkvi je katolícka cirkev pripravená diskutovať so Svätou stolicou. „Debata o financovaní cirkvi by mala byť výsledkom vzájomnej dohody všetkých cirkví a náboženských spoločností na Slovensku so štátom. Diskusiu o financovaní považujeme za potrebnú, ale nie urgentnú,“ povedal Kramara.

    S odlukou prišli poslanci strany SKOK!, ktorí na toto heslo lákali aj na svojich bilbordoch. Poslanci predložili do parlamentu návrh zákona o finančnej odluke cirkví od štátu. Pod návrhom sú podpísaní Daniel Krajcer, Martin Chren, Juraj Miškov a Jozef Kollár.  O tomto návrhu bude parlament rokovať v utorok. Bývalý minister kultúry Daniel Krajcer uviedol, že odluka cirkvi od štátu je nesplnenou požiadavkou ešte od Nežnej revolúcie.

    Odluka cirkví od štátu sa v podobe zákona dostáva do slovenského parlamentu po prvýkrát v histórii samostatného Slovenska. Jej financovanie upravuje ešte ešte komunistický zákon z roku 1949, dodal Krajcer.

    Podľa odluky majú byť štát a všetky náboženské inštitúcie navzájom na sebe nezávislé a oddelené. Zahŕňa v sebe princípy slobody vierovyznania a sekulárnej vlády. Poslanci, ktorí navrhujú odluku cirkvi od štátu, si myslia, že jej financovaním z daní neveriacich dochádza zbytočne k polarizácii spoločnosti.

    Zmena financovania cirkví by mala stáť na tom, že financovanie bude adresné, prostredníctvom daňovej asignácie. Tým sa vytvorí priamy vzťah medzi občanmi, cirkvami a charitatívnymi organizáciami. Predkladatelia navrhujú, aby každý občan mohol sám rozhodnúť o tom, či chce prispieť na fungovanie registrovaných cirkví a náboženských spoločností. Mohli by tak urobiť prostredníctvom dvojpercentnej dane.

    Finančné prostriedky zo zaplatenej dane, ktoré nebudú asignované konkrétnym cirkvám, budú poukázané novozaloženému Fondu na obnovu kultúrneho dedičstva, ktorý takéto finančné prostriedky vynaloží na obnovu národných kultúrnych pamiatok.

    Polovica prostriedkov by mala byť  využitá na obnovu národných pamiatok vo vlastníctve cirkví a rozhodovať o nej bude komisia, zložená zo zástupcov cirkví. Druhá polovica prostriedkov tohto fondu bude využitá na obnovu ostatných pamiatok  a rozhodovať o nej bude komisia zložená zo zástupcov Ministerstva kultúry SR a kultúrnej obce.


     

    - Reklama -