Nemecko utečencov zvládne. Žiadna zmena ústavy sa konať nebude, vyhlásila Merkelová

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande (Autor: SITA)
    Merkelová, raz milovaná, inokedy kritizovaná, odmieta požiadavky politikov z Kresťanskosociálnej únie (CSU) na zmenu ústavou zaručeného práva na azyl. V relácii vyhlásila, že Nemecko zvládne prijatie a integráciu terajšieho veľkého množstva utečencov.
     
    Žiadatelia o azyl sa podľa kancelárky môžu spoliehať na ženevský dohovor o utečencoch. Preto sa v ústave nič meniť nebude. Azylové konanie si však vyžaduje urýchlenie. Podľa Merkelovej tí, ktorí nepotrebujú ochranu, musia Nemecko opustiť, ale treba s nimi zaobchádzať ako s ľuďmi. Okrem toho treba chrániť hranice a riešiť príčiny utečeneckej krízy. 
     
    Podľa Merkelovej však nemôže ostať záťaž migrantov na Nemecku a ostatných krajinách, ktoré možno spočítať na prstoch jednej ruky. Preto apeluje spravodlivé rozdelenie záťaže v rámci EÚ. Jej názor k plotom na hraniciach Nemecka je jasný: „Nemyslím si, že pomôžu,“ vyhlásila.
     
    Okrem toho ešte uviedla, že rozhodnutie zo septembra o otvorení hraníc pre utečencov by zopakovala. Všetci predsa vidíme, že žiadatelia o azyl sa aj tak nedali zastaviť.
     
    - Reklama -