Zoznam potravín so zníženým DPH je nelogický a nemyslí na domácich výrobcov. Ku kritike sa pridali už aj národniari

    0
    Vladimír Chovan (Autor: SNS)
    Niektorí politici sa nechali počuť, že zníženie sadzby DPH na vybrané potraviny je správy krok, to je ale asi tak všetko. Nie je totiž systémový, a to si myslí aj podpredseda SNS. Podľa neho je totiž otázne, či sa DPH skutočne prejaví znížením cien.

    Chýbajú ovocie aj vajcia

    Medzi potravinami, za ktoré majú Slováci od nového roku zaplatiť menej, je mäso najonakvejšieho druhu, ale žiadna zelenina, ovocie či dokonca mimoriadne základná potravina – zemiaky. Zloženie zoznamu potravín preto bolo od prijatia návrhu predmetom vášnivej diskusie. Aj národniari si myslia, že okruh by sa mal rozšíriť o produkty poľnohospodárov, ktorí predávajú „zo dvora“.
     
    „Pri vybraných druhoch totiž chýba napríklad zelenina, ovocie, niektoré mliečne výrobky či vajcia. To kritizovali aj predstavitelia iných politických strán, s čím je SNS stotožnená,“ pritakáva Chovan na nezmyselne vytvorený zoznam potravín so zníženým DPH.

    Čo je slovenská potravina?

    V SNS si myslia, že by mal byť prijatý zákon o potravinovej sebestačnosti, ktorý by zvýhodňoval domácich producentov, a takisto by sa mala zaviesť definícia toho, čo je slovenská potravina. Jeseter či ostriež nílsky, ako vtipne poukazoval aj poslanec Hlina, to zrejme nebudú. Preto mala vláda myslieť nielen na domácich výrobcov, ale aj na typické potraviny, ktoré ponúkajú, myslí si Chovan.
     
     
    - Reklama -