Odsúdili najmladšieho britského teroristu. Koľko dostal za plánovanú vraždu?

    0
    Ilustračné foto: Moslimovia v Británii (Autor: ReproFoto: youtube)

    Sudca John Saunders pri vynesení verdiktu uviedol, že britský tínedžer bude prepustený až vtedy, keď už nebude predstavovať hrozbu pre verejnú bezpečnosť. Totožnosť odsúdeného nebola zverejnená s ohľadom na jeho nízky vek. Podľa obžaloby chlapec plánoval útok inšpirovaný extrémistickou organizáciou Islamský štát(IS) zo svojho domu na predmestí mesta Blackburn ležiaceho na severozápade Anglicka.


    Spolu s 18-ročným Austrálčanom Sevdetom Besimom chceli usmrtiť minimálne jedného policajta a odrezať mu hlavu. Útok na diaľku naplánoval mladý Brit a spáchať ho mal podľa jeho inštrukcii jeho austrálsky komplic. Malo sa tak stať v austrálskom Melbourne počas aprílových osláv 100. výročia vylodenia austrálskych a novozélandských zborov (ANZAC).

    Mladík, ktorého zadržali v apríli ešte ako 14-ročného, sa k podnecovaniu k terorizmu priznal. Je teraz vôbec najmladším britským občanom usvedčeným z teroristických aktivít. Sudca Saunders označil za “desivé”, že taký mladý chlapec sa zradikalizoval až natoľko, že chcel zabíjať.

    - Reklama -