Viliam Novotný: Sestričky, prosím, neodchádzajte!

0
Zdravotné sestry (Autor: SITA)

Vyplýva to z obrovského sklamania sestier a pôrodných asistentiek po tom, čo Ústavný súd SR v roku 2012 pozastavil a následne v roku 2013 zrušil zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, ktorý sme pripravili aj schválili za vlády Ivety Radičovej.

Po troch rokoch strkania hlavy do piesku, „náhodou“ tesne pred voľbami,  nakoniec ministerstvo zdravotníctva navrhlo riešenie. Parlament sa ešte na jeseň bude zaoberať minimálnymi mzdovými nárokmi všetkých zdravotníkov okrem lekárov. Mzdy lekárov totiž od roku 2012 rieši iný zákon.

Pozitívne na ministerskom zámere je, že rieši všetkých zdravotníkov v štátnych aj neštátnych nemocniciach. Negatívne je, že napríklad minimálne mzdové nároky sestier sú nastavené tak, že v štátnych nemocniciach by mohli zarábať aj o 100 eur menej ako v súčasnosti.

Otázne zostáva aj finančné krytie. Minister Čislák tvrdí, že na to vyčlení 55 miliónov eur, ale uvidíme, či pri zostavovaní štátneho rozpočtu nezmení názor.

Ak nebude sadzba za poistencov štátu 5%, reálne tie peniaze nebudú. A to ešte musia peniaze aj prísť načas do nemocníc, inak hrozí konanie pred Ústavným súdom ako v roku 2012.

Takže, nečudujme sa, že sestry ani zdravotníci po troch rokoch neveria nikomu a ničomu. Tri roky sa prizerajú, ako sa na Slovensku rozkráda zdravotníctvo, ako sa kupujú predražené CT-čka, no na ich platy nie sú peniaze.

Preto demonštrujú pred Úradom vlády, chystajú si päť požiadaviek a chcú od zdravotníkov zbierať podpisy deklarujúce ich pripravenosť dať výpovede, ak sa ich požiadavky nesplnia.

V tejto chvíli je úplne jedno, do akej miery sú požiadavky zdravotníkov opodstatnené, alebo z hľadiska potrieb zdravotníctva správne. Dokonca je nepodstatné aj to, že minister a jeho hovorca sú z toho rozčarovaní.

Takže aké sú riešenia?

1, Minister musí permanentne rokovať s komorami a odborármi, nie im posielať odkazy cez hovorcu

2, Akékoľvek zvyšovanie miezd musí byť jasne kryté peniazmi v štátnom rozpočte, ktoré sa cez poisťovne načas dostanú do nemocníc

3, Aj keď chcú zamestnanci odstupňovanie miezd na základe odbornej kvalifikácie a odpracovaných rokov, je potrebné rokovať o odmeňovaní aj vo vzťahu ku kvalite starostlivosti a spokojnosti pacientov

4, Čím skôr zaviesť spravodlivé ohodnotenie práce v nemocniciach systémom platba za diagnózu. Veď ak za hospitalizáciu pacienta v okresnej nemocnici platia poisťovne 600 eur a v štátnej nemocnici 1200 eur, ako má dať zamestnávateľ sestrám rovnaké platy?

Riešenia teda sú, len si ministerstvo zdravotníctva tri roky neplnilo domáce úlohy. Ak to teraz nezvládne, hrozí kríza ako na sklonku roka 2011. Bez sestier a zdravotníkov niet zdravotnej starostlivosti.

Sestričky, prosím, neodchádzajte!

Viliam Novotný (Šanca)
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na viliamnovotny.blog.sme.sk.

- Reklama -