Na koho skutočne myslí vláda? Jahňanicu a zubáča si chudobní asi nekúpia

    0
    Premiér Robert Fico počas vystúpenia v Národnej rade (Autor: SITA)

    Ako si inak možno vysvetliť fakt, že zlacnie mäso od výmyslu sveta, no nie zemiaky, múka či vajcia, základné artikle prípravy mnohých jedál? Svoje zamyslenie nad touto témou priniesla aj Ivana Sladkovská vo svojom komentári na portáli aktuality.sk.

    Chlieb alebo dar Boží?

    Ak má niekto hlboko do peňaženky a žije trebárs z minimálnej mzdy, asi si nebude kupovať jahňacinu či zubáča, myslí si Sladkovská. Do zoznamu vybraných potravín sa totiž dostalo skutočne mäso rôzneho druhu, okrem iného i baranie či králičie. Poslanec Alojz Hlina žartoval, že aj tuniak, typicky slovenská potravina. Drahé mäso, ktoré bude vďaka nižšej sadzbe DPH, len o čosi lacnejšie, si ľudia v núdzi kupovať zrejme naozaj nebudú. Ak by však mienili niečo iné, v ponuke sú ešte chlieb, mlieko či maslo. Avšak žiadne zemiaky, cestoviny alebo nebodaj zelenina. „Treba uznať, že táto vláda konečne urobila niečo aj pre tých, čo nemusia rozmýšľať, či si dajú na večeru chlieb, alebo dar Boží. Len tak. S chlebíkom,“ naráža vo svojom komentári Sladkovská na fakt, že napríklad drahé rybacie mäso po zlacnení poteší aj tak len tých, ktorí nemajú až tak hlboko do vrecka.

    Namiesto zubáča cestoviny s kečupom

    Otázkou teda môže byť, na koho vláda skutočne myslela. Nielen ľudia s nízkym príjmom, ale aj študenti nedajú dopustiť najmä na cestoviny, párky s rožkami či zemiaky na rôzne spôsoby. „Kto žije z minimálnej mzdy, nekupuje si jahňacinu, ani zubáča, ani maslo. Žije na cestovinách s kečupom a syrom, párkoch, rožkoch, vajíčkach a zemiakoch. Namiesto masla si kupuje margarín,“ upozorňuje Sladkovská aj na to, že v zozname vybraných potravín sa ocitlo len maslo, nie margarín, ktorý sa v slovenských domácnostiach často natiera na chlieb. Aspoň ten lacnejší bude, no ak chcela vláda skutočne pomôcť, mala do balíka zahrnúť iné potraviny.

    Celý komentár Ivany Sladkovskej si môžete prečítať TU

    - Reklama -