Rodičia odmietajú dať školám svoje osobné údaje. Im tak hrozí pokuta. Čo na to ministerstvo?

    0
    Ilustračné foto: Študenti strednej školy (Autor: SITA)

    Na celú vec potom v konečnom dôsledku doplácajú učitelia, ktorí pri snahe o vyplnenie centrálneho registra ministerstva narážajú na odpor rodičov a dochádzajú s nimi do konfliktov. „Toto nemá nič spoločné so štúdiom môjho dieťaťa. Okrem toho, všetky tieto informácie sú už v iných štátnych databázach,“ uviedol jeden z rodičov pre portál Sme.sk. Školy však majú právo zbierať údaje podľa platného školského zákona z roku 2012. Viaceré však dodnes nemajú záznamy kompletné.

    Školy a najmä učitelia potrebujú od rodičov kvôli kontaktu ich meno, zamestnanie, telefónne číslo a emailovú adresu, ale nútiť ich uviesť tieto údaje nemôžu. Napriek tomu školám, ktoré do konca septembra nebudú mať kompletné záznamy o rodičoch, hrozí pokuta. Ministerstvo bude však jednotlivé prípady nekompletných databáz riešiť individuálne. Ak škola odovzdá všetky údaje, ktoré získala od rodičov, pokutu nedostane. Pokuta bude hroziť len v prípade úplného zanedbania povinnosti zbierať dáta o rodičoch, ktorá školám vyplýva zo zákona.

    Ide o ochranu dát

    Podľa Úradu pre ochranu osobných údajov je ešte zložitejšou témou zber rodných čísel. Tie rodičia musia uviesť, ak sa chcú zapojiť do systému Edu ID, ktorý im umožňuje kontrolovať výsledky svojich detí aj dochádzku či záznamy z centier psychologického poradenstva. „Rezortný informačný systém ministerstva školstva sa dátami napĺňa priebežne a priebežne sa tiež žiakom, učiteľom, ale aj rodičom prideľuje identifikátor Edu ID, vďaka ktorému budú mať prístup do tohto systému,“ uviedlo ministerstvo školstva.

    - Reklama -