Bizarný park mieri na ešte bizarnejšie miesto. Premení sa na príbytky utečencov v „džungli“

    0
    Bizarná anti-verzia Disneylandu sa má použiť vo francúzskom utečeneckom tábore. (Autor: dismaland.co.uk)

    Utečenecký tábor vo francúzsku je neslávne známy. Zvláštnosťou je, že je plný výlučne mužov, ale aj to, že miestni ho prezývajú „džungla“ a utečenci si už na toto pomenovanie zvykli. Z čoho vznikol tento názov?

    Žijú ako zvieratá

    V tábore sa nachádzajú migranti z Afriky, ale aj Blízkeho východu. Dávnejšie ho navštívil aj redaktor českého web iDNES.cz. Tábor má slúžiť ako prestupná stanica ďalej do Británie. Pre niektorých sa však stal miestom, z ktorého už nehodlajú niekam odísť. Reportérovi vtedy niektorí prezradili, že je to tam ako v pekle. „Džungľa“ leží len kúsok od diaľnice, ktorá smeruje pre niektorých do zasľúbenej zeme, do Británie. Život v tábore nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou, odtiaľ pomenovanie džungľa. Utečenci tu vraj doslova žijú ako zvieratá.

    Lode a mŕtve telo

    Streetartový umelec Banksy, ktorého identita ostáva zahalená rúškou tajomstva, sa sem rozhodol presťahovať svoj projekt s názvom Dismaland. Bansky sa preslávil tým, že jeho diela nesú vždy určité posolstvo, neraz aj politické. Dismaland, ktorý bol akýmsi opakom Disneylandu, oživil anglické prímorské mesto Weston-Super-Marel. Festival umenia, zábavy a základnej úrovne anarchizmu, ako sa Dismaland charakterizoval, bol súčasťou mesta do 27. septembra. Samozrejme, klasického disneyovské postavičky dostali novú, temnejšiu, podobu. Medzi vystavujúcimi umelcami boli aj Palestínčania, Iračania a Sýrčania. Jedno z diel bolo teda viac ako kontroverzné – pohľad na utečencov v člne a v mori plávajúce mŕtve telo. Skutočná irónia utečeneckej krízy.

    Teraz sa všetok materiál a drevo sťahujú do spomínaného utečeneckého tábora, aby sa z nich vybudovali príbytky. Žiadne online lístky už nebudú dostupné, pripomína samotný Banksy.
     

    - Reklama -