Kvóty nič nevyriešia, miliardové projekty sú neisté. Bývalý politológ prišiel na to, aké riešenie je pre utečeneckú krízu najlepšie

    0
    Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

    Podľa Klusa, tímlídra strany SaS pre zahraničnú politiku a politický systém, sa po prekonaní slabých stránok môže stať fínsky systém napokon najefektívnejším nástrojom riešenia tohto problému.

    Ukáže sa, kto to myslí vážne

    Utečenci prišli do Európy len kvôli ekonomickým výhodám, myslia si skeptici a ich odporcovia. Aby sa ukázali ich ozajstné pohnútky, prišlo Fínsko s revolučným riešením. Ak by sa zaviedol systém systém finančného príspevku pre tých, ktorí sú ochotní vrátiť sa naspäť do vlasti, ukázalo by  sa, kto to so životom mimo svojej domoviny myslí vážne. Nárok na peniaze by mali získať aj tí, ktorí žiadosť o azyl stiahnu sami. „Ak k tomu pridáte preplatenie nákladov na cestu domov, pomoc s prípravou dokladov a nehostinnú fínsku klímu, tak máte o úspech v tejto veci postarané,“ napísal vo svojom bloku na stránke etrend.sk poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici. Už teraz to dokazuje napríklad fakt, že mnohí utečenci žiadosť o azyl v tejto severskej krajine ani nepodali.

    Trest pre Merkelovú

    Ako všetko na svete, aj tento systém má svoje slabé stránky. Tou je napríklad samotný princíp odchodu migrantov z Európy, keď dostanú sľúbené peniaze. „Časť európskej verejnosti môže toto, na prvý pohľad, uplácanie vnímať citlivo,“ upozorňuje Klus. A to najmä vtedy, ak utečenci nemajú dostatočnú finančnú gramotnosť, čo by sa mohlo dostať do konfrontácie. Bývalý politický analytik uvádza ako príklad nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Najprv všetkých do Nemecka volala, za čo si vyslúžila u utečencov neskonalý obdiv, u niektorých Európanov však poriadnu vlnu kritiky, potom však krajina zatvorila hranice a aj samotná Merkelová priznala, že situáciu podcenila. „Za takéto kotrmelce, by si napokon zaslúžila, aby dominantnú finančnú ťarchu znášala práve jej administratíva,“ odkazuje jej Klus.

    Pôjdú sami proti sebe

    Tímlíder SaS pre zahraničnú politiku vidí problém aj v nedostatočne koordinovanej azylovej a migračnej politike európskych krajín. V dôsledku toho nejdú utečenci domov, ale do inej európskej krajiny, v tomto prípade napríklad do Švédska. „Riešením je teda spoločný európsky mechanizmus s dvoma zárukami. Aby tí migranti, ktorí zoberú peniaze, nielenže nezostali v ktorejkoľvek krajine EÚ ilegálne, ale nemali ani možnosť presunúť sa do inej krajiny EÚ či vrátiť sa po pár dňoch, týždňoch či mesiacoch opäť na skusy,“ odporúča Klus. Fungovať by to mohlo, avšak v prípade, že vznikne „dôsledná evidencia založená na biometrických dátach a ich funkčnom zdieľaní, ako aj nemilosrdný systém okamžitej deportácie špekulanov,“ dopĺňa Klus. Súčasťou toho má byť aj dôsledné vysvetľovanie. Ak sa na pozrieme napríklad z pohľadu prideľovania azylov, je lepšie dať peniaze migrantom na cestu domov hneď, ako by mali čakať na to, ako azylový proces dopadne, ak to vôbec bude v ich prospech. Podľa Klusa je toto omnoho lepšie riešenie, kam dať peniaze, ako pri investíciách do neistých projektov, s ktorými prišiel nedávny samit EÚ. „Krajiny, ktoré sa dobrovoľne nepridajú, však pôjdu sami proti sebe. Podobne ako to bude v prípade Švédska, pokiaľ sa aktuálnej situácii vo Fínsku a Dánsku ihneď neprispôsobí,“ myslí si Klus.  

    Celý blog Martina Klusa nájdete TU


     

    - Reklama -