Nie som rasistka, len mám strach, kam smeruje Európa, bráni svoj status o utečencoch moderátorka Šimkovičová

    0
    Moderátorka Martina Šimkovičová zdieľala na svojom facebookovom profile takéto príspevky (Autor: ReproFoto: facebook)

    Martina Šimkovičová je v súčasnosti na materskej dovolenke. Televízia však až donedávna rátala s jej návratom. Na otázku, prečo zdieľala na Facebooku statusy, ktoré vrhali negatívne svetlo na migrantov, moderátorka odpovedá, že je normálne, keď reaguje na veci, ktoré sa dejú okolo nás a bezprostredne sa nás dotýkajú. Dodala, že statusy neboli proti migrantov, ale o nich. „Áno, uverejnila som ich na svojom profile a je na každom, aké stanovisko k tomu zaujme, či je za, alebo proti. Moja kolegyňa takisto napísala: ´Čo vy na to?´, ale to neznamená hneď jej odpoveď,“ bráni sa moderátorka.

    Ako to vysvetliť vlastným deťom?

    Šimkovičová hovorí, že ona učí svoje deti vážiť si jedlo, neplytvať ním a nevyhadzovať ho do koša.  „Ako potom vysvetlíte synovi, že v dedine kúsok od nás, kde boli utečenci – a verím, že aj takí, ktorí naozaj potrebujú pomoc a utekajú za životom, v ktorom budú pracovať a žiť, tak ako väčšina z nás –, videl na zemi pohádzané kusy nedotknutého jedla?“ pýta sa.

    O rasizme nemôže byť ani reč

    Moderátorka odmieta, že by mali jej vyjadrenia rasistický podtón. „Myslím, že tu o rasizme nemôže byť ani reč. Rasizmus, pokiaľ viem, je učenie o nerovnosti ľudských rás,“ vysvetľuje. Pokračuje, že ona sa stretáva s ľuďmi rôznych rás a dôležité pre ňu je, ako sa tí ľudia správajú a nie to, ako vyzerajú. „Ale ak ide o situáciu, kde mám určitú obavu, možno až strach z toho, kam smeruje naša Európa, chcem, aby sme si kládli aj tie ťažké otázky. Aby aj naše deti vedeli, že chceme, aby žili v bezpečí. Ak by som to mohla zhrnúť, pri migrantoch zastávam zásadu: Pomôžme tam, kde je to možné, ale buďme opatrní tam, kde je to nutné,“ dodala.

    Martina Šimkovičová priznala, že jej návrat na televízne obrazovky Markízy je zatiaľ otázny. Svoje pracovné plány do budúcna zatiaľ odmieta komentovať.

    Celý rozhovor s Martinou Šimkovičovou si môžete prečítať TU


     

    - Reklama -