Američania to pekne pohnojili. Nové dôkazy, kde končia zbrane dodané sýrskym povstalcom

    0
    Boje v Sýrii (Autor: SITA)

    Skupina sýrskych povstalcov vycvičená Američanmi odovzdala časť svojej munície bojovníkom Frontu an-Nusra, ktorý je napojený na teroristickú sieť al-Káida. Oznámil to v piatok hovorca amerického centrálneho velenia Patrick Ryder. Podľa agentúry Reuters ide o ďalšiu ranu americkému úsiliu poskytovať výcvik miestnym partnerom, aby bojovali proti militantom z organizácie Islamský štát.

    Sýrski povstalci odovzdali Frontu an-Nusra šesť dodávok a muníciu, a to výmenou za bezpečný prechod. “Ak je tá správa presná, že členovia NFS (New Syrian Forces) poskytli vybavenie Frontu an-Nusra, je to veľmi znepokojujúce a ide o porušenie smerníc sýrskeho programu pre výcvik a vybavenie,” povedal Ryder.
    Podľa neho, ako informuje agentúra AP, povstalecká jednotka odovzdala Frontu an-Nusra približne 25 percent výbavy, ktorú dostala.

    Front an-Nusra sú sunnitské milície bojujúce proti sýrskej vláde s cieľom vytvoriť islamistický štát v krajine. Je to sýrska pobočka al- Káidy. Skupina oznámila svoj ??vznik 23. januára 2012.  Na začiatku roku 2015 sa objavili správy, že Katar a ďalšie štáty Perzského zálivu sa snažili dostať Front an-Nusra do rozkolu s al-Káidou. Pozorovatelia však považujú takýto rozkol za nepravdepodobný. 

     

    - Reklama -