Neuveriteľné. V Prievidzi museli pomenovať ulicu po nacistovi. Kto ich prinútil?

    0
    Priemyselný park v Prievidzi, kam má prísť nový investor, nemecká firma Brose. (Autor: SITA)

    Nemecká direktívnosť sa potvrdila aj v podobe investora, ktorý chce v Prievidzi vybudovať podnik na výrobu autokomponentov. Doteraz Západná ulica musela zmeniť názov a po novom sa volá Ulica Maxa Broseho. Zaujímavosťou je aj to, že ulicu s rovnakým názvom malo mať aj nemecké mesto Coburg. Kauza sa však ťahala dlhých 11 rokov, súhlas na premenovanie ulice dostali až v tomto roku. V Prievidzi s tým problém však nemali. Informácie priniesol denník Plus JEDEN DEŇ.

    Komisia zmenu odporučila

    Max Brose bol podnikateľom v automobilovom priemysle, no zároveň už od roku 1933 členom nacistickej strany NSDAP. Denník zverejnil aj jeho fotografiu vo vojenskej uniforme. Minulosť tohto obchodníka mala preveriť ešte v roku 2004 Univerzita v Erlangene. Profesor Gregor Schöllgen prišiel k záveru, že  Brose „nebol presvedčeným národným socialistom a jeho konanie slúžilo na ochranu rodiny, zamestnancov a spoločnosti Brose,“ píše ďalej denník. Na radnici sa premenovaním ulice podľa kontroverznej osoby nezaoberajú, poslanec Michal Dobiáš však pre denník uviedol, že ak sa preukáže pravdivosť tvrdenia, že Brose bol nacista, považuje to veľký problém. „Názoslovná komisia, ktorá dáva stanoviská k premenovávaniu ulíc, nám túto zmenu odporučila. O tom, že Max Brose je bývalý nemecký nacista, som ale nevedel,“ povedal Dobiáš. Premenovávanie ulíc je v kompetencii mesta a Previdza v tomto prípade problém nemala. Navyše, ulica sa nachádza v priemyselnom parku a týkať sa má len troch firiem.

    Pozemok zaťažený dlhom

    Max Brose bol zakladateľov firmy, ktorá chce vstúpiť aj na slovenský trh, konkrétne do Prievidze. Tam má v miestnom priemyselnom parku vyrásť podnik na výrobu automobilových komponentov. Požiadavkou nemeckého investora preto bolo, aby sa jedna ulica pomenovala práve podľa zakladateľa Maxa Broseho. Mesto s tým problém nemalo a bývalá Západná ulica je tak už minulosťou. Položenie základného kameňa sa má uskutočniť už o pár dní, 1. októbra. Na začiatku sa má v podniku vytvoriť 600 pracovných miest. Ako ďalej informuje denník, príchod investora bol ohrozený, pretože pozemky boli pre dlh bývalého vlastníka zaťažené záložným právom banky. Napokon dlh zaplatila radnica, ktorá súhlasila aj s pomenovaním ulice po Maxovi Brosem.

     

    - Reklama -