Migranti sa utáborili… To miesto by ste neuhádli

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Na území nikoho, na hranici medzi Srbskom a Chorvátskom, sa nachádza kresťanský pravoslávny cintorín, ktorý sa na istý čas stal akýmsi nocľažiskom pre ľudí utekajúcich z Blízkeho východu do Európy.

    Aj ženy, aj deti

    Nie je všetko tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Niekto by si mohol povedať, že utečencom už nič nie je sväté a svojou prítomnosť na cintoríne len dokazujú  bezohľadnosť. Skutočnosť je však taká, že migranti uviazli na srbsko-chorvátskej hranici, a preto museli noc stráviť na cintoríne. Informáciu priniesla agentúra Reuters. Ich dočasné bydlisko vzniklo neďaleko mesta Sida a podmienky by sa dali opísať ako veľmi zlé. Večery sú už totiž chladné a nocovanie na zemi či na hroboch bolo viac ako provizórne. Medzi dočasnými obyvateľmi cintorína nechýbali ani ženy, ani deti. Na zemi si dokonca zakladali oheň.

    Je im zima

    Na cintoríne si rozložili stany, no niektorí spali naozaj v katastrofálnych podmienkach doslova pod holým nebom. V tej chvíli im bolo teda skutočne jedno, či spia na hroboch, alebo medzi kvetinami. Navyše, všetko pod dohľadom ozbrojených mužov. Na hranici to skutočne nevyzerá dobre. Utečenci sedia priamo na zemi, okolo nich samé odpadky. Aj takto vyzerá patová situácia. Poveternostné podmienky pre nich tiež nie sú prívetivé, preto si musia pomáhať zakladaním ohňa a skutočne provizórnym ohrievaním si aspoň nejakého jedla. Zo situácie nie sú utečenci nadšení. „Minulá noc bola veľmi chladná. Neviem, čo budeme robiť. Verte mi, ani nám sa nepáči, že tu musíme byť, pretože je nám zima. Keby sme nemali v našej krajine problém, tak by sme sem neprišli,“ povedal pre Reuters jeden z nich.

    Situáciu nezvládajú

    Utečenci mali namierené do Chorvátska zo Srbska. Uviazli však na hranici. Situácia sa tak komplikuje aj pre samotné Chorvátsko. Môžu za to Maďari kvôli osadeniu plota, ktorý bráni utečencom dostať sa cez hranice do krajiny našich južných susedov. Bolo preto logické, že vzniknú nové trasy. Jednou z nich sa stalo aj Chorvátsko, ktoré však už prestáva situáciu zvládať.
     

    - Reklama -