František v USA. Naštval a potešil úplne všetkých. Čo Američanom vyviedol?

    0
    Pápež František v americkom kongrese (Autor: SITA)

    Šesťdňovú návštevu USA začal pápež František v stredu po tom, ako priletel z Kuby. Kontroverzie s jeho návštevou však začali už v Bielom dome. Podľa konzervatívneho denníka Postoj medzi tými, ktorých Obama na prijatie pápeža pozval, boli napríklad prvý homosexuálny biskup Episkopálnej cirkvi Gene Robinson, predseda náboženského združenia obhajujúceho potraty Harry Knox či rehoľná sestra Jeannine Gramick, ktorá podporuje zmenu učenia cirkvi o homosexuálnych zväzkoch. Podľa denníka Wall Street Journal Vatikán považoval zoznam hostí za urážku. Návštevou rezidencie prezidenta sa však kontroverzie pápežovej návštevy zďaleka nekončili, čoskoro sa mal František stať prvým pápežom v histórii, ktorý mal prejav v americkom kongrese.

    Začíname zľahka

    Úvod prejavu pápeža Františka musel polichotiť väčšine Američanov. „Som veľmi vďačný za vaše pozvanie osloviť kongres v zemi slobodných a domove odvážnych,“ povedal pápež, za čo si vyslúžil búrlivý potlesk. Katolícky predseda Snemovne reprezentantov John Boehner sa pri Františkovom príchode a jeho prvých slovách neubránil slzám.

    Následne František vyzval amerických zákonodarcov, aby „spolupracovali pre spoločné dobro v duchu bratstva a solidarity“. Rozdelenosť amerického Kongresu medzi republikánmi a demokratmi za posledné roky pritom viedla k blokovaniu mnohých legislatívnych návrhov a dokonca spôsobila čiastočné znefunkčnenie americkej vlády v roku 2013, ktoré nasledovalo po tom, ako sa Kongres nemohol dohodnúť na rozpočte. Niektorí americkí analytici sa domnievajú, že podobná situácia Spojený štátom hrozí aj tento rok.

    Pápež sa vyjadril aj k imigrácii, pričom Američanom pripomenul ich imigrantské korene. V čase, keď v americkej predvolebnej debate z úst prezidentských kandidátov padajú návrhy na výstavbu plota na hranici s Mexikom, Svätý Otec zákonodarcov vyzval, aby sa „neobrátili chrbtom k svojim susedom“.

    Aby nikomu nebolo ľúto

    Keď pápež spomenul zlaté pravidlo: „Čo nechceš, aby nerobili tebe, nerob ani tým iným,“ Kongres zareagoval všeobecným potleskom. Bolo to však naposledy. „Zlaté pravidlo nám pripomína našu zodpovednosť za ochranu života v každom štádiu jeho vývoja,“ vyriekol František a zožal búrlivý potlesk a skandovanie republikánov, ktorí dlhodobo zastávajú skôr postoje za obmedzenie americkej potratovej legislatívy. Reakcia demokratov, ktorí na rozdiel od republikánov s potratmi väčšinou problém nemajú, bola rozpačitejšia. Niektorí tlieskali naďalej, iní len sedeli a mlčky sa prizerali.

    Vzápätí však dal pápež republikánom studenú sprchu. Ochrana života znamená aj „globálny zákaz trestu smrti,“ upresnil pápež a zarazil tak republikánov, ktorí všeobecne trest smrti považujú za spravodlivý a odstrašujúci prostriedok. Šťastne tlieskali a pískali tentoraz demokrati. Viacerí zákonodarcovia oboch amerických politických strán sa pri zmienených pápežových komentároch neubránili úškrnom.

    Globálne otepľovanie, rodiny

    Svätý Otec nepotešil demokratov iba raz. Vyjadril sa aj k znečisťovaniu a poškodzovaniu životného prostredia, čím demokratom prezidenta Obamu, ktorý označil globálne otepľovanie za hlavnú hrozbu tohto storočia, opäť vyčaril úsmev na tvárach. Pontifex sa postavil aj proti obchodu so zbraňami. „Prečo sú smrtiace zbrane predávané ľudom, ktorí chcú nevýslovným spôsobom ublížiť jednotlivcom a spoločnosti? Bohužiaľ, odpoveď, ako všetci vieme, je jednoduchá, dôvodom sú peniaze,“ povedal.

    Aby si však toho o sebe liberálni demokrati moc nemysleli, pápež sa ľahkou formou postavil aj za tradičné manželstvá. „Zásadné vzťahy, ako je samotný základ manželstva a rodiny, sú dnes spochybňované,“ povedal pápež kriticky iba niekoľko krokov od sudcov Najvyššieho súdu, ktorí prednedávnom schválili homosexuálne manželstvá na federálnej úrovni.

    Po prejave v americkom Kongrese navštívil František centrum katolíckej charity poskytujúcej jedlo, zdravotnícke služby a pomoc pri hľadaní zamestnania. Na obede s 200 bezdomovcami a ľuďmi žijúcimi v chudobe povedal, že pre bezdomovectvo nie je žiadne sociálne ani morálne odôvodnenie

    Čo na to vatikánológ?

    Podľa vatikánológa Imricha Gazdu pápež František v americkom Kongrese hovoril o témach, ktoré sa očakávali, ale hovoril aj veci, ktoré predpokladal len málokto. „Počítalo sa, že bude podporovať rodinu založenú na zväzku muža a ženy, keďže do USA prišiel aj na svetové stretnutie rodín. Dalo sa očakávať, že bude hovoriť o ochrane životného prostredia, pretože to bola téma jeho poslednej encykliky. Nečakalo sa však, že priamo vyzve zrušiť trest smrti a zastaviť obchodovanie so zbraňami,“ povedal pre ParlamentneListy.sk Gazda.

    Podľa Gazdu bol pápežov prejav zaujímavo koncipovaný. „František si vybral štyri postavy amerických dejín, Abraháma Lincolna, Martina Luthera Kinga, Dorothy Day a Thomasa Mertona, pričom pri každej z týchto postáv sa snažil vypichnúť jednu z ich vlastností, ktorá môže byť inšpiratívna pre americkú spoločnosť,“ konštatuje Gazda. Pri Lincolnovi to bola potreba budovať slobodnú spoločnosť, pri Kingovi ochrana ľudskej osoby od počatia až po prirodzenú smrť, u angažovanej socialistickej katolíčky Dorothy Day pomoc chudobným a pri poslednom cisterciánskom mníchovi Thomasovi Mertonovi aspekt dialógu.

    Gazda pripomína, že pápež je obľúbenejší medzi katolíkmi, ktorí volia demokratov než medzi tzv. republikánskymi katolíkmi. „Svojimi postojmi sklamal a potešil demokratov, ale sklamal a potešil aj republikánov. Radosť neurobil ani jedným. Na druhej strane republikáni aj demokrati ho však viackrát ocenili potleskom. Bolo to také zdravé vdýchnutie do oboch strán,“ myslí si Gazda.

    - Reklama -