Zeman je skvelý, so Sobotkom to je úplne inak. Český exprezident Klaus vyrazil na výpravu proti kvótam. Pozrite si, čo navrhuje

    0
    Český exprezident Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)

     Premiér Bohuslav Sobotka postoj svojho kabinetu bráni argumentom, že by si Česká republika nerešpektovaním kvót poškodila svoju pozíciu na ďalšie rokovania.”Ja sa budem usilovať o to, a mnoho ľudí ma o to najrôznejšími formami žiada, aby vláda zlegalizovala svoj postoj v Bruseli referendom či mimoriadnymi parlamentnými voľbami – a to považujem za zásadnú vec,” povedal Klaus, ktorého dnes citoval spravodajský server iDNES.cz.


    Bývalý šéf Pražského hradu chce v tejto súvislosti iniciovať konzultácie s parlamentnými i neparlamentnými stranami, aby preskúmal ich postoj k možnosti konania referenda alebo predčasných volieb. Jeho vyjadrenie zaznelo v utorok večer v Českej televízii. Václav Klaus súčasne zdôraznil, že nechce v tomto smere v žiadnom prípade “liezť do kapusty” súčasnej hlave štátu Milošovi Zemanovi, ktorého označil za “skvelého prezidenta”.

    Česká vláda s kvótami na prerozdelenie migrantov medzi členské krajiny EÚ nesúhlasila, rovnako ako Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zatiaľ čo Fínsko sa hlasovania zdržalo. Odporcovia kvót však boli napokon prehlasovaní. Slovenský premiér Robert Fico okamžite oznámil, že rozhodnutie ministrov vnútra EÚ nebude rešpektovať a napadne ho súdnou cestou. O žalobe uvažuje aj Maďarsko, ale česká vláda zvolila v tomto smere zdržanlivý postoj. “Nemôžeme sa vyautovať oznámením, že pravidla v okamihu, keď sa nám nehodia, nebudeme dodržovať,” povedal český premiér v rozhovore, ktorý dnes zverejnil server Novinky.cz.


    Sobotka zdôraznil, že v utorok schválené kvóty sa týkajú jednorazového prerozdelenia 120.000 utečencov. Česká republika v odpore voči nim neuspela, ale teraz sa podľa neho potrebuje sústrediť na boj proti trvalému relokačnému mechanizmu, ktorý chce zaviesť Európska komisia. “Keby sme sa zaradili po boku Slovenska a oznámili, že rozhodnutie EÚ nebudeme rešpektovať a podáme žalobu, tak by sme si výrazne sťažili boj proti mechanizmu,” zdôraznil Sobotka.
    ČR musí podľa neho v súčasnosti zaujať taký postoj, aby si do tejto “bitky” našla nových spojencov, ktorí by jej pomohli vytvoriť postačujúcu blokačnú menšinu.

    - Reklama -