Čo najviac trápi Slovákov? Nezamestnanosť to nie je, ukázal prieskum

    0

    Väčšina Slovákov považuje za najväčší spoločenský problém utečencov. Ako druhá v poradí nás trápi nezamestnanosť a bronz v rebríčku spoločenských problémov patrí korupcii. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu, ktorý vypracovalo Európske analytické centrum v dňoch 16. – 22. septembra na vzorke 1031 respondentov. Respondentom bola v prieskume položená otázka „Ktorý spoločenský problém považujete vy osobne za najzávažnejší?“

    Najzávažnejší spoločenský problém v očiach Slovákov:

    Najzávažnejší spoločenský problém v očiach Slovákov

    Vzhľadom na neutíchajúci záujem o problematiku utečencov, prieskum tiež zisťoval, ktorí politici sa k téme „utečenecká kríza“ vyjadrujú najčastejšie. Respondentom bola položená otázka: „Ktorý politik sa podľa vás najčastejšie vyjadruje k utečeneckej kríze?“ Podľa výsledkov prieskumu EAC, väčšina respondentov eviduje najmä vyjadrenia premiéra. Spomenula si na neho viac ako polovica opýtaných (50,1%). S veľkým odstupom nasledoval minister vnútra, ktorý sa k utečeneckej kríze vyjadruje najčastejšie podľa 20% opýtaných. V položenej otázke nebola špecifikovaná národnosť politika, a tak si 6,6%  Slovákov spomenulo v súvislosti s utečeneckou krízou aj na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Z domáceho opozičného tábora respondenti najčastejšie uvádzali Richarda Sulíka (5,2%). Päticu mien, ktoré v prieskume zaznievali najčastejšie, uzatvára minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ani nie 12% opýtaných si nevedelo spomenúť na žiadneho konkrétneho politika, ktorý sa vyjadruje k utečeneckej kríze.

    Kto sa podľa ľudí k utečencom vyjadruje najčastejšie:

    Kto sa podľa ľudí k utečencom vyjadruje najčastejšie:

    Súčasťou prieskumu bolo aj zisťovanie preferencií politických strán a hnutí. Volieb by sa nezúčastnilo 11% opýtaných a 23% respondentov nevedelo, resp. nechcelo povedať, komu by vo voľbách odovzdali svoj hlas. Výsledky hlasovania rozhodnutých respondentov potvrdili dlhodobo sa opakujúci jav – ak by sa voľby uskutočnili tento víkend, vyhrala by ich strana Smer-SD. Získala by 35,2% hlasov. Druhou najčastejšie sa opakujúcou voľbou bola v prieskume SIEŤ, ktorú by volilo 13,2% opýtaných. So ziskom 9,4% skončila na treťom mieste strana MOST-HÍD. Za ňou nasledujú kresťanskí demokrati, ktorých by volilo 7,8% respondentov. SNS by získala 7,1%. So ziskom 7% by sa do parlamentu dostali aj liberáli z SaS. Predvolebná koalícia OĽaNO a NOVA by získala 6,9%.

    Ktorú stranu by respondenti volili:

    Utečenecká kríza už niekoľko týždňov nepretržite dominuje médiám a väčšina Slovákov ju začala vnímať ako najzávažnejší problém. Utečenci odsunuli do úzadia aj pretrvávajúce problémy ako nezamestnanosť, korupciu či zdravotníctvo. Podľa analytičky EAC Kristíny Šabíkovej, zistené preferencie politických strán a hnutí naznačujú, že utečenecká kríza je po „zadlženom Grécku“ druhou veľkou témou, ktorá môže prospieť okrem Smeru aj preferenciám strany SaS. Pozoruhodné je, že napriek expresívnej rétorike, ktorú počas utečeneckej krízy zvolil premiér Fico, stúpli preferencie Smeru len mierne. Pritom premiér je podľa prieskumu EAC tým politikom, ktorého vyjadrenia k utečeneckej kríze eviduje najviac Slovákov.

    - Reklama -