Zabudnite na rovnosť za stolom v Bruseli, rešpekt silných štátov k slabým, Únia už funguje inak, tvrdí bývalý poradca ministra vnútra

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    O prerozdeľovaní utečencov z Grécka a Talianska sa vedie búrlivá debata nielen v politických kruhoch, ale aj na verejnosti a internete. Sociálne siete sú plné migrantov a objavuje sa stále viac komentárov na túto horúcu tému, ktorá delí spoločnosť. Jaroslav Daniška, ktorý bol v minulosti poradcom ministra vnútra a pracoval aj v Ústave pamäti národa, vo svojom komentári na portáli Postoy.sk píše práve o kvótach a o tom, že podkopali základné princípy Európskej únie.

    „Európska únia včera poprela základný princíp, na ktorom bola založená a na ktorom desaťročia fungovala,“ napísal Daniška deň po prijatí kvót ministrami členských štátov v Bruseli. Podľa neho to nebolo prvýkrát, čo EÚ porušila princípy svojej existencie, ale tentokrát sa to už nedalo prehliadnuť. „Prvý raz to bolo také viditeľné, že to nemožno prekryť inými ideálmi, európskou novorečou ani výmennými obchodmi kdesi v úzadí. Zabudnite na rovnosť za stolom v Bruseli, rešpekt silných štátov k slabým, preferenčné zvýhodňovanie menších krajín aj nekonečné hľadanie kompromisu, Únia už funguje inak a dokáže rozhodovať proti svojim členom,“ píše bývalý poradca ministra vnútra.

    U nás zostať nechcú

    Udeľovanie azylu utečencom v krajinách, ako sú Slovensko, Maďarsko či Česko, do ktorých migranti nechcú ísť, vyrieši samotný problém. „Títo utečenci tu žiť nechcú a nebudú. A čím skôr im naša vláda udelí azyl, tým skôr odídu. Je to potemkiáda pre voličov z iných krajín,“ píše Daniška. Podľa neho to však na slovenských a českých voličov pôsobí presne opačne. „Do istej miery by to bolo v poriadku, zvykli sme si. Vieme, že Európska únia nefunguje efektívne,“ dodáva.

    - Reklama -