Viliam Novotný: Nebojme sa fašistov

0
Podpredseda strany Šanca Viliam Novotný (Autor: SITA)

Tento rok si pripomíname 71. výročie druhého najväčšieho ozbrojeného vystúpenia európskeho protifašistického odboja – Slovenského národného povstania. Najväčšieho ozbrojeného vystúpenia nášho ľudu v dejinách s celosvetovým významom.

SNP bolo ozbrojeným zápasom, v ktorom vyše 60-tisícová armáda so široko rozvetveným, asi 15-tisícovým partizánskym hnutím, viazala sedem ťažko vyzbrojených nemeckých divízií dva mesiace vo frontovom a ďalších päť mesiacov v partizánskom boji. Toľko teda dejepisné údaje, na ktoré môžeme byť právom hrdí.

V priebehu desaťročí sa však Slovenské národné povstanie, tak ako všetky veľké historické udalosti, stalo objektom rôznych interpretácií, mýtov a aj politického zneužitia.  Je vždy nebezpečné, ak si nejaká moc chce povstanie prisvojiť a interpretovať ho podľa aktuálnej ideológie.

Prešlo už 71 rokov, je čas hovoriť si pravdu. O tom, že SNP nebolo komunistické, ale občianske vystúpenie, v ktorom sa zúčastnili statoční Slováci bez ohľadu na politickú či náboženskú príslušnosť.

Je čas hovoriť o tom, že  povstanie nebolo sovietske ani ruské, ale účasť viac ako 8400 zahraničných bojovníkov dalo Slovenskému národnému povstaniu medzinárodný rozmer.

V povstaní sa zúčastnili príslušníci 30 národov štyroch kontinentov sveta a nielen príslušníci národov bývalého ZSSR, ale aj Česi, Poliaci, Bulhari, Srbi, Maďari, Francúzi, Rumuni, Židia, nemeckí antifašisti, Taliani, Španieli, Holanďania, Belgičania, Američania a Austrálčania.

Ale to najdôležitejšie je, že povstanie má jasný odkaz pre nás aj dnes. V súčasnej Európe aj na Slovensku sú extrémistické a fašistické sily znovu na vzostupe. Je až tragikomické sledovať, ako sa starosta Starého mesta Bratislavy a minister vnútra vyhovárajú jeden na druhého, kto mal zakázať pochod neonacistov 12. septembra v Bratislave. Po skúsenostiach z júna už mohli byť pripravení, ale nie sú. A tak museli slušní ľudia ustúpiť a organizátori posunuli Bratislavský Night Run. Teda slušní občania musia zo strachu ustúpiť pred neonacistami, lebo ochrániť ich nemá kto. Zodpovední politici zase raz zlyhali.

Presne toto potrebujú extrémisti, aby sme im ustupovali, aby zodpovední miesto odvahy prejavovali slabosť a alibizmus. Naše dejiny nám však dávajú odkaz, že občania sa fašistov nesmú báť a musia sa im postaviť. Vtedy v roku 1944 sme sa fašistov nebáli, nebojme sa fašistov ani dnes!

Viliam Novotný (Šanca)
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na viliamnovotny.blog.sme.sk.

- Reklama -