Keď od nás zuteká utečenec, ktorého nám pridelí Brusel, vráti ho späť a môže prísť o dávky

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Denník však zároveň podotkol, že je zakázané týchto ľudí diskriminovať, napríklad na základe ich vyznania. Utečenci si na druhej strane nebudú môcť sami zvoliť krajinu, ale budú danému štátu pridelení. V prípade úteku do iného štátu dokonca môžu prísť o dávky.

    Rokovanie európskych lídrov včera pokračovalo. Podľa ich vyjadrenia je v súčasnosti najdôležitejším bodom získanie kontroly nad vonkajšími hranicami EÚ a tiež riešenie chaotickej situácie v štátoch, ktoré sú plné konfliktov – v Sýrii a Iraku. „Agentúry uviedli, že Európska komisia predstavila lídrom priority, o ktoré by sa mala Únia v nasledujúcom polroku zasadiť. To jest rýchle vytvorenie tímov, ktoré by pomáhali registrovať žiadateľov o azyl, a posilnenie podpory členským krajinám pri ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru. Summit mal posvätiť miliardovú podporu programom OSN aj štátom, ktoré sa starajú o utečencov na Blízkom východe, najmä v Turecku,“ píšu Lidové noviny.

    Aj keď stálo Česko na strane štátov, ktoré boli proti kvótam, premiér Bohuslav Sobotka rozhodne nemá také radikálne ambície ako slovenský predseda vlády. Robert Fico včera oznámil, že pre kvóty podá žalobu na súd v Luxemburgu. Sobotka naopak nechce vyhrocovať atmosféru pred ďalším rokovaním a radšej sa chce zasadiť o riešenie krízy priamo v jadre veci. Podľa požiadaviek českej vlády je taktiež dôležité vybudovať prijímacie strediská pre utečencov a predložiť zoznam bezpečných krajín.

    autor: vef

    - Reklama -