Podpora od Fica či oligarchov? Kto stojí za nárastom popularity SNS, vysvetľoval jej predseda Danko

    0
    Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

    Predseda SNS Andrej Danko vystupoval v diskusnej relácii TA3 v nedeľu 20. septembra  Pomáhajú aj médiá k tomu, že sa strana dokázala takto vypracovať? Na to sa v relácii Hospodárskych novín pýtal aj Dag Daniš. Predsedu SNS priamo konfrontoval s tým, že hoci strana patrí medzi najrýchlejšie rastúce, má obavy či si „odmakal“ on, alebo mu k tomu dopomohli spriaznené médiá.

    Oligarchov odmieta

    Danko sa od presadzovania svojej osoby i strany pomocou médií dištancuje. „V RTVS ste ma nemohli vidieť viac ako jedenkrát. A keby som bol miláčikom Smeru, by bol by som stále v RTVS,“ odkazuje Danko. Mimochodom, práve okolo prepojení SNS so Smerom sa relácia točila tiež. Danko to však rezolútne odmieta. „Neeexistuje oligarcha, ktorý by mal akýkoľvek vplyv alebo prepojenie na SNS. Naša strana je najmenej prepojená so Smerom spomedzi strán, ktorá majú nad päť percent,“  tvrdí Danko. Navyše si myslí, že pokiaľ sa strana dokázala vyšplhať nad päť percent, mala by, logicky, dostať zaslúžený priestor v médiách. Takisto sa vyjadril aj k sponzorovaniu strany. „Keď som zdedil SNS, bola pošpinená, mala dlh 800-tisíc, žiadny majetok a 1 800 členov. Dnes má za sebou 5 500  členov a naozaj tvrdý boj. Nestoja za nami žiadni sponzori, v účtovníctve môžete vidieť pôžičku, ktorú som poskytol ja ako advokát,“ dušuje sa Danko. A ako splatili dlhy? Predseda SNS tvrdí, že strana mala štátny príspevok, ktorý pohltila banka. Strana nemá žiadny majetok, má štyroch zamestnancov a mesačný rozpočet 15 000 eur. Do kampane vliali 25 000 eur štvrťročne.

    Potrebujeme generačnú výmenu

    Na otázku Daga Daniša, či sa pozná s Ivanom Kmotríkom, odpovedal, že ho videl možno trikrát v živote. „Roky žijem v Bratislave, som advokátom 20 rokov, našej strane nikto v Bratislave nemôže povedať: sadni, ľahni. Naša strana si to odmakala v regiónoch a má silu ako regionálna značka,“ prízvukuje Danko. Do politiky by sa však rád dostal a myslí to seriózne. Nechce byť vraj kométou, ktoré zažiari a zhasne. „Nezachraňoval som SNS, aby po troch mesiacoch zhasla. Politike chcem venovať život, chcem, aby strana bola profesionálna. Aj prvé tlačové správy som si písal sám,“  vyznáva sa z lásky ku kariére politika Danko, ktorý sa doteraz živí ešte ako advokát. Myslí si  tiež, že slovenská politika potrebuje generačnú výmenu, ktorú zabezpečí nová generácia štyridsiatnikov. Naším cieľom je mať 5,1 percent a ja budem vedieť, že môžem ostať v politike. „Mojím cieľom je zachrániť SNS, ktorej nikto nedal šancu. Už si chcem vydýchnuť a prestať byť schizofrenikom,“ uzavrel v relácii Daga Daniša Andrej Danko.

    Zásluha vedenia

    Podľa prieskumov sa strana umiestnila nad hranicou 5 percent za Smerom, Sieťou, KDH, OľaNO – NOVA  a MOST-HÍD. Analytik Ján Baránek si myslí, že za narastajúcou popularitou je určite zmena vedenia, ako aj postoj pri referende. Strana by sa do parlamentu mohla dostať za okolností, že by nenastalo nič, čo by ju mohlo vážnejšie oslabiť. „Musel by nastať napríklad veľký finančný škandál alebo by sa muselo niečo prevaliť. Avšak to nepredpokladám, keďže už predtým isté pokusy boli, ale nemali reflexiu. Predseda SNS by musel urobiť veľmi hrubú chybu, napríklad pri migrantoch,“ povedal Baránek pre ParlamentnéListy.sk. Na otázku, či môže existovať prepojenie Smeru s SNS reagoval, že si to nemyslí. „SNS práveže zobrala voličov Smeru. Nemyslím si, že by bola medzi nimi bola extrémne príťažlivosť. Práve naopak, je tam istá rivalita,“ uzavrel Baránek.

    Zlé časy pre Slotu

    Ako je možné, že sa zo strany, ktorá bola označované ako nacionalistická a kontroverzná, stal pomerne silný hráč, ktorý môže zamiešať v parlamentných voľbách karty? Stranu v minulosti „preslávil“ Ján Slota, ktorý ju spoluzakladal v roku 1990. Vtedy by mu celkom iste nenapadlo, že v novom storočí ho zo strany vyhodia. Predsedom SNS sa stal v roku 1994. V roku 2003 dokonca neváhal spojiť sily so svojou rivalkou Annou Belousovovou. V roku 2006 sa strana prebojovala do parlamentu s takmer dvanástimi percentami. Zlé časy však pre Slotu nastali na poste primátora Žiliny. Funkciou v tomto roku po dlhých 16 rokoch neobhájil. O šesť rokov neskôr z politiky odišiel, v strane však ostal ako čestný predseda, aby ho o rok neskôr, teda v roku 2013 z nej definitívne vylúčili. V súčasnosti sa SNS prezentuje ako „národne orientovaná, konzervatívna, stredo-pravá strana opierajúca  sa o európsko-kresťanský hodnotový systém, s tromi programovými piliermi – národným, kresťanským a sociálnym“. Nie je to teda strana, ktorá by mala záujem sa škandalizovať a ako rád prízvukuje Danko, podarilo sa mu ju očistiť. Otvorene hovorí aj o spôsobe jej financovania, rezolútne odmieta akýchkoľvek sponzorov či prepojenie s oligarchami a vládnou stranou Smer.
     

     

    - Reklama -