Čínsko-vietnamské vzťahy prekonajú akékoľvek problémy, tvrdí prezident

    0
    Čínsky prezident Xi Jinping a generálny tajomník vietnamskej Komunistickej strany Nguyen Phu Trong (Autor: SITA)

    Oba komunistické štáty však momentálne zaťažujú teritoriálne spory v Juhočínskom mori, ktoré eskalovali vlani, keď Peking umiestnil do vôd pri vietnamskom pobreží ťažobnú vežu, čo viedlo k protičínskym nepokojom vo Vietname.

    Čínsky prezident sa počas svojho prejavu v budove Národného zhromaždenia v Hanoji zmienil o vietnamskom bojovníkovi za slobodu Ho Či Minovi a jeho priateľstve so zakladateľom modernej Číny Mao Ce-tungom, ako aj o podobných politických systémoch oboch krajín, informuje agentúra Reuters.
    “Čína a Vietnam sú krajiny spojené horami i vodou. Priateľstvo medzi našimi národmi siaha do dávnych čias. V zápase o nezávislosť a oslobodenie sme bojovali bok po boku a podporovali jeden druhého, utvárajúc si tak pevné vzťahy,” uviedol Si.

    Si Ťin-pching sa priamo nezmienil o problematike Juhočínskeho mora, ani o krátkej pohraničnej vojne medzi oboma štátmi v roku 1979, keď čínske sily vtrhli na vietnamské územie so zámerom potrestať Hanoj za zvrhnutie Pekingom podporovaného režimu Červených Kmérov v Kambodži.

    - Reklama -